Prvih 30 kilometara gasovodne mreže u Vrčinu pušteno u rad

0

Uz prisustvo zainteresovanih građana, predsednik opštine, Dragoljub Simonović, izvršni direktor distributivnog sistema JP „Srbija gas“, Milan Zdravković,  direktor Milenijum tima, Stojan Vujko i odgovorno lice ispred izvođača radova iz Milenijum tima, Nenad Đapić svečano su paljenjem baklje pustili u rad prvu etapu distributivne gasovodne mreže u naselju Vrčin.

 

„Čast mi je da uz prisustvo predstavnika Srbijagasa danas pustimo u promet gasnu mrežu u Vrčinu, teritorijalno najvećem naselju naše opštine. Važno je da napomenem da je mreža postavljena na celom južnom i centralnom delu opštine, ostale su da se urade podstanice. Već sledeće godine očekujemo da se pusti i južni deo opštine, dok za severni deo čekamo završetak planova detaljne regulacije. Danas u Vrčinu puštamo 30 kilometara nove mreže koja je dobila upotrebnu dozvolu. Od danas pa na dalje građani mogu ući u proces priključenja na mrežu.“-rekao je okupljenima predsednik Simonović

„Na kritike za kašnjenje sa radovima, moram da kažem da je uzrok tome nedostatak urbanističkih planova, po kojima se radi, i da bi sve išlo legalnim putem, trebalo je mnogo više vremena. Ostatak Vrčina očekujemo da se pusti do kraja godine, a Grocka sa jugom do proleća 2020. godine. Za sever pripremamo dokumentaciju kako bi se radovi ubrzali. Takođe radimo plan investicija kako bi se u jednom ciklusu uradila i kanalizacija i vodovod i time ćemo sprečiti da se ulice seku i buše više puta i time povećavali troškove.„

„Jako nam je drago da smo u mogućnosti da pozovemo građane Vrčina da se priključe na distributivni sistem. Garantujemo da će se po maksimalno povoljnim uslovima stabilno snadbevati gasom. Iako su naše želje da budemo brži, sigurnost i tehnička bezbednost mreže je na prvom mestu. Nadam se da ćemo se i u drugim mestima Grocke uskoro okupiti ovim povodom. Za sve informacije građanima koji žele da se priljkuče pripremili smo informacione formulare koje možete dobiti u prostorijama opštine Grocka.“ Rekao je izvršni direktor, Milan Zdravković

 

Ovim povodom pitali smo nadležne da odgovore na najčešća pitanja koja građani upućuju lokalnoj samoupravi

  1. Kada će biti završeni radovi na kompletnoj teritoriji opštine?

Nedostatak planske dokumentacije usporava radove. U budućem radovi koje izvodi JP Srbijagas biće maksimalno sinhronizovani sa lokalnom samoupravom kako bi se ispratili radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži i rekonstrukciji ulica. Grad mora da ubrza izradu planske dokumentacije koja je najbitnija za podstanice. Gde god je to moguće one se postavljaju na javnim površinama, ali postoji dosta lokacije gde se to mora učiniti na površini koja je u privatnim vlasništvu što iziskuje eksproprijaciju za koju su neophodni planovi.

  1. Koja je cena priključka?

Na teritoriji cele Srbije cena je ista i formira se prema metodologiji Agencije za energetiku. Priključak u ovom trenutku , za stambeni objekat do 150 kvadrata bez PDV –a iznosi 98000 RSD. U to se podrazumeva kućni regulaciono merni sat sa meračem i instalacije od distributivne mreže do mernog sata. Važno je napomenuti da je prva  varijanta bila da građani finansiraju instalacije od primarne mreže sa projektom što bi cenu dupliralo, ali je zalaganjem lokalne samouprave taj deo radova preuzeo JP Srbijagas. U Mesnoj zajednici u Vrčinu će uskoro biti postavljeno lice koje će biti zaduženo da pruži sve potrebne informacije građanima a vezano je za priključenje na mrežu. U toku naredne nedelje biće objavljen i spisak ulica u kojima je moguće priključiti se na gasovodnu mrežu.

  1. Da je moguće uplatiti na rate?

Za sada ne postoji takva moguićnost, ali kako je cena dosta visoka, interes je JP Srbijagasa da se na nekom od banaka obezbedi i takav način finansiranja u narednom periodu.

  1. U kojem se sledećem naselju pušta u rad distributivna mreža?

 

Očekuje se da se druga etapa u Vrčinu pusti do kraja godine, zatim naselje Grocka naredne godine. Mreža u Grockoj je skoro gotova, ostale su da se izrade podstanice i pojedini kraci.

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka