Prijem u Starom dvoru povodom započinjanja projekta Glac

0

Povodom započinjanja arheološkog projekta „Glac“ u Srbiji, u okviru koga će Arheološki institut u Beogradu i Sidnejski univerzitet početi iskopavanja na palati iz kasnog antičkog perioda u Glacu u okolini Sremske Mitrovice, juče je u Starom dvoru priređen prijem.
Ispred gradske opštine Grocka prijemu su prisustvovali zamenica predsednika gradske opštine Grocka Živadinka Avramović i direktrorka Centra za kulturu Grocka Zorica Atić.
Gradski menadžer Goran Vesić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog pokretanja projekta „Glac“, važnog naučno-istraživačkog projekta. Kako je rekao, malo je poznato da koreni srpske arheologije sežu u 1883. godinu, kada su otkrivena brojna svetski značajna nalazišta, od Vinče do Lepenskog Vira.
Navodeći da su na lokalitetu Glac otkriveni nalazi mozaika i ukrasa sa zidova sačinjeni od skupocenih vrsta kamena, Vesić je istakao da se na osnovu tog otkrića dolazi do pretpostavke da upravo to nalazište skriva još jednu carsku palatu.
– Smatram da kao grad treba da se što više bavimo našim antičkim kulturnim nasleđem i da budemo svesni njegovog potencijala, ne samo u naučnom i kulturnom pogledu, već i kao bitne pretpostavke za razvoj turizma i drugih privrednih grana. Veliku zahvalnost dugujemo ambasadi Australije, zbog podrške projektima koji se implementiraju na teritoriji grada Beograda, kao i zbog promocije srpske kulture – naglasio je Vesić.
Australija i Srbija su vezane snažnim prijateljskim vezama, iako su geografski veoma udaljene, ocenio je Vesić.
– Australijsku državu i društvo stvarali su mnogi doseljenici iz Evrope, među kojima je bilo i onih iz naše zemlje i krajeva. Australiju nisu zaobišla oba velika rata i zajedno sa Srbijom bila je na pravoj strani, što se ogleda i u nesebičnoj pomoći velikog broja australijskih žena srpskoj vojski i stanovništvu tokom Prvog Svetskog rata – odao je Vesić.
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da će saradnja koju će dve ugledne naučne institucije, Univerzitet u Sidneju i Arheološki institut u Beogradu, ostvariti na istraživanju antičke građevine na Glacu imati višestruku i višeznačnu korist za srpsku, evropsku i svetsku arheologiju.
On je istakao da je i u nacrtu Strategije razvoja kulture u Republici Srbiji od 2017. do 2027. godine, krovnog dokumenta koje definiše opšti državni i nacionalni interes i daje ključne smernice u kulturi, Ministarstvo kulture i informisanja posebnu pažnju posvetilo oblastima zaštite kulturnog nasleđa i međunarodne saradnje.
U cilju jačanja institucionalnog okvira u oblasti zaštite kulturnog nasleđa Ministarstvo kulture i informisanja planira donošenje niza novih zakona i podzakonskih akata u toj oblasti.
Zvanicama se obratila ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini koja je izrazila zadovoljstvo zbog započinjanja ovog projekta, navodeći da će to biti izuzetno značajan bilateralni projekat.
Prijemu su prisustvovali princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević kao i brojni ambasadori među kojima ambasador Velike Britanije Denis Kif, ambasador Sjedinjenih Americkih Država Kajl Skat, ambasador Nemačke Aksel Ditman i drugi.

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka