Predstavljeni programi i mere aktivne politike zapošljavanja za 2015. godinu poslodavcima sa teritorije opštine Grocka

0

U cilju informisanja poslodavaca sa teritirije opštine Grocka, o mogućnostima subvencionisanja zapošljavanja, profesionalnog osposobljavanja, obavljanja stručne prakse kao i ostalih mera aktivne politike zapošljavanja, Nacionalna služba za zapošljavanje održala je danas u zgradi Gradske opštine Grocka , prezentaciju pod nazivom “Programi i mere aktivne politike zapošljavanja za 2015. godinu”., Predstavnici Filijale za grad Beograd Ljiljana Aleksić, Dragiša Simović i Srđan Andrijanić prezentovali su deset javnih poziva objavljenih 27. marta ove godine.
Ove godine akcenat je na društveno odgovornom poslovanju, a prioritet pri uključivanju u mere zapošljavanja imaju osetljive kategorije, poput mladih, starijih od 50 godina, tehnološki viškovi, pripadnici romske populacije, a novina je i podsticaj za radnu integraciju oko 2000 korisnika novčane socijalne pomoći.
Promocija je organizovana u saradnji sa Gradskom opštinom Grockom i Nacionalnom službom za zapošljavanje Filijale u Grockoj.

Prvi set javnih poziva se odnosi na novo zapošljavanje. Beogradski poslodavci koji na neodređeno vreme angažuju lica sa evidencije (prednost imaju osetljive kategorije) dobijaju subvenciju od 150.000, odnosno 180.000 dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i u obavezi su da ih zadrže u radnom odnosu minimum 24 meseca. Na ovaj način će biti angažovano 305 lica sa teritorije Beograda. Subvencija je namenjena poslodavcima koji su registrovani najmanje tri meseca i redovno izmiruju svoje obaveze. Ukoliko se poslodavci uključe u program radne aktivacije korisnika socijalne pomoći, NSZ 12 meseci refundira zaradu za zaposlena lica, dok je poslodavac u obavezi da ih u radnom odnosu zadrži još minimum godinu dana. Ovom merom će biti obuhvaćeno 290 lica.

Jedan program se odnosi na osposobljavanje lica za rad na konkretnom radnom mestu, ukoliko na evidenciji ne postoje kandidati koji bi svojim kompetencijama zadovoljili zahteve određenog posla. Poslodavac u tom slučaju ostvaruje pravo na subvenciju do 90.000 dinara, a kandidat za vreme trajanja obuke prima naknadu od 6.000 dinara i NSZ snosi troškove prevoza. Drugi program je namenjen osobama bez kvalifikacija i odnosi se na sticanje praktičnih znanja. Traje do šest meseci, a za to vreme je osoba zaposlena i NSZ isplaćuje zaradu od 23.000 dinara, uz pripadajuće doprinose. Najatraktivniji je program namenjen podsticanju zapošljavanja mladih Stručna praksa, u koji će biti uključeno 707 lica mlađih od 30 godina, bez radnog iskustva. Pored mogućnosti da polažu stručni ispit, NSZ će im omogućiti i zaradu od 10 do 14 hiljada dinara, u zavisnosti od stručne spreme.

Još jedan od programa je program podrške osobama sa invaliditetom na radnom mestu kroz prilagođavanje uslova za rad.

Detaljnije informacija možete naći na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje http://www.nsz.gov.rs/

 

DSC_2146 (Custom) DSC_2149 (Custom) DSC_2153 (Custom) DSC_2154 (Custom) DSC_2156 (Custom) DSC_2159 (Custom) DSC_2161 (Custom)

Share.

Leave A Reply

© 2021 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka