Posle poplava Grocku pritisla klizišta

0

Na današnji dan pre godinu dana nezapamćene poplave zahvatile su Srbiju . Prve beogradske opštine gde su reke nadošle i napravile katastrofu, pre Obrenovca, bile su Grocka i Lazarevac. Prvo je u Grockoj proglašena vanredna odbrana od poplava , a zatim i vanredna situacija. U ovoj opštini, nažalost, bila je i prva žrtva majskih poplava.

– Prva poplava, kao posledica bujica, dogodila se trećeg maja u Begaljici i oštetila 17 kuća. Posle toga, na današnji dan krenule su katastrofalne poplave, koje su izazvale probleme u velikom delu naše zemlje. Tada je gotovo cela teritorija Grocke bila zahvaćena nepogodama. U toku avgusta desilo se još jedno nevreme praćeno jakim vetrom, koji je oštetio 101 domaćinstvo – priča Stefan Dilberović, predsednik opštine Grocka.
Najveće nevolje sredinom maja izazvali su Begaljički potok, reke Ralja i Bolečica, Lozovački i Kaluđerički potok. Voda je tada direktno ugrozila oko 1.500 stanovnika od kojih je pedesetak bilo evakuisano.
Prva žrtva tih poplava bio je Tomislav Sentić iz Umčara. Vanredna situacija proglašena je 15. maja, a kritičan period bio je od 14. do 15. maja. Posebno je teško bilo u Vinči, Umčarima i Begaljici.
– Naša opština je velikim delom bazirana na poljoprivredi , pa je pored stambenih objekata uništeno i poljoprivredno zemljište sa zasadima voća i drugim kulturama. Oštećeno je više od 250 kuća, 54,5 hektara poljoprivrednog zemljišta i 15 preduzeća – napominje Dilberović.
Godinu dana kasnije , opština je uspela da uredi kanale koji su jedan od uzroka poplava.
– Uspeli smo da uradimo najvažnije stvari kao što su čišćenje , proširenje i uređivanje delova korita Bolečice, Begaljičkog potoka, Mlakačkog potoka i Dubočaja i još nekih kanala koji su pravili problem pri pojavi bujica. Neke od ovih poslova radili smo u saradnji sa „Beogradvodama“. Popravili smo deo atarskih puteva. Javno preduzeće „ Vodovod i kanalizacija Grocka“, saniralo je pet bunara za snabdevanje vodom i postavljen je privremeni cevovod koji se nalazi na područiju klizišta u Popovića kraju – kaže Dilberović.
Grocka je opština sa najvećim brojem evidentiranih klizišta na teritoriji grada. Prema ovim nalazima stručnih ekipa, ima ih više od četrdeset . Ona su dodatno, posle poplava, otežala život u Grockoj.
– Izazvala su rušenja i trajna onesposobljavanja za život oko 30 objekata od kojih je 14 ušlo u program Vlade Republike Srbije za izgradnju novih objekata , a ostali nisu ispunjavali uslove programa. Građani čiji su objekti uništeni dobili su pomoć predviđenu državnim programom, kao i novčanu pomoć koja je prikupljena od humanitarnih koncerata , donacija zaposlenih u opštinskim strukturama. U ovom trenutku obezbeđujemo placeve za gradnju kuća na našoj teritoriji što radimo u saradnji sa Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavnjenih područija – objašnjava Dilberović.

Bez pomoći drugih institucija opština Grocka neće moći da reši pitanje klizišta.
– Koordinacioni tim za praćenje stanja klizišta na teritoriji grada Beograda zabranio je bilo kakvo delovanje na samim klizištima i čekamo njihovu akciju. Klizišta se aktiviraju sa svakim novim većim padavinama što ugrožava okolne nove stambene objekte, putnu infrastrukturu i poljoprivredno zemljište- naglasio je Dilberović.
I sređivanje vodotokova, koji izazivaju pojavu poplava, mora se raditi u saradnji sa nadležnim gradskim i republičkim preduzećima , kao i obnova atarskih puteva u našoj nadležnosti.
– U prošlogodišnjim poplavama oštećen je veliki broj tih puteva , a sa budžetom koji imamo mi samostalno ne možemo brzo da ih saniramo- napominje Dilberović.
Izvor: Politika

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka