Položeni venci u Malom Požarevcu

0

Predstavnici tri beogradske opštine Grocke, Mladenovca i Sopota položili su danas vence na spomen obeležje u Malom Požarevcu, mestu gde je nemački okupator pre sedamdeset i dve godina streljanjem 129 rodoljuba počinio jedan od najstrašnijih zločina na prostoru Šumadije.
Kao i svake godine, predstavnici tri opštine, građani, potomci, članovi gradske i opštinskih delegacija SUBNOR – a odali su počast rodoljubima, većinom iz Grocke, Mladenovca, Sopota koji su streljani u Malom Požarevcu 26. maja 1943. godine. Svi streljani su dovedeni iz Banjičkog logora, a zarobljeni su na području Gročanskog, Mladenovačkog i Kosmajskog sreza. Većinu su činili mladi i obrazovani ljudi pred kojima je tek bio život.
Ispred Gradske opštine Grocka, domaćina ovogodišnje manifestacije, venac na spomenik žrtvama fašističkog zločina položili su članovi opštinskog veća Zoran Kojić, Olivera Knežević i Vlado Radovanović.
U ime opštinskog rukovodstva opštine Grocka prisutnima se obratio član opštinskog veća Zoran Kojić koji je ovom prilikom istakao da je 26. maj 1943. godine ostao zauvek upamćen i zabeležen u istoriji srpskog naroda zbog zločina koji se desio na ovom mestu.
U ime Gradske opštine Sopot venac je položio predsednik ove opštine, Živorad Milosavljević , a ispred opštine Mladenovac član opštinskog veća.

DSC_0006 DSC_0033 DSC_0043 DSC_0052 DSC_0094 DSC_0098 DSC_0100 DSC_0110

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka