Počela zamena azbestnog cevovoda Umčari – Pudarci

0

Dugo najavljivani radovi na zameni azbestnog primarnog cevovoda na deonici od Umčara do Pudaraca je počela. Investitor ovog projekta jeste JP Direkcija za izgradnju Beograda a izvođač radova je „Mašino kop“ iz Šapca.

Postojeći cementno azbestni cevovod je ne samo hemijski i bakteriološki neispravan i štetan po zdravlje ljudi, već je i nedovoljnog prečnika od 25o milimetara koji istovremeno služi i kao potisni i kao distributivni cevovod. Radovi podrazumevaju postavljanje novog potisnog cevovoda prečnika 300 milimetara na dubinu od 2 metra i u istom rovu na dubini od 80 centiimetara postavljanje distributivnog cevovoda prečnika 110 milimetara u dužini od približno dva kilometra od buduće fabrike vode u Umčarima do rezervoara „Crnogorci“. Vrednost ovih radova iznosi 42 miliona dinara i očekuje se da budu završeni na jesen tekuće godine.

Tokom izvođenja radova JP „Vodovod i kanalizacija“ Grocka će iz sopstvenih sredstava izvršiti zamenu svih kućnih priključaka na ovoj deonici kao i veza za poprečne krakove sekundarne  distibutivne mreže. Vrednost ovih radova iznosi 1.5 miliona dinara. Ukoliko finansijske mogućnosti to dozvole, izvršiće se i rekonstrukcija neuslovne vodovodne mreže u ulici Lole Ribara sa kućnim priključcima čija je vrednost dodatnih 1 milion dinara.

Novi cevovod će biti priključen na postojeće aktivne izvore a do kraja godine izvršiće se bušenje novog bunara kao i početak radova na završetku fabrike vode u ovom mestu čime će se rešiti problem sa tehničkom vodom za naselja Umčari i Pudarci, kao i problemi sa restrikcijama u letnjim periodima.

 

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka