Пливање за крст часни у Гроцкој

0

Традиционално пливање за Часни крст, одржано је данас на Богојављење, 19. јануара, на Дунавском кеју у Гроцкој.

За Часни крст ове године пливало је 50 пливача, а генерални покровитељ манифестације је градска  општина Гроцка, уз помоћ  цркве Свете Тројице, као и локалних спонзора и јавна предузећа на нашој општини.

Литургија у цркви Свете Тројице у Гроцкој служена је у 8.00 часова, а после литургије одржано је Велико водоосвећење у порти цркве. Након церемоније у цркви, литија се упутила ка Дунавском кеју, где је организован свечани програм поводом овогодишњег Пливања за часни крст.

Свечаном програму присуствовали су: потпредседник Владе и министар  унутрашњих послова Републике Србије господин Небојша Стефановић, државни секретар у министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић, председник градске општине Гроцка Драгољуб Симоновић, председник Организационог одбора „Надметања за крст часни Гроцка 2018“, и председник Скупштине градске општине Гроцка   Стефана Дилберовића, заменица председника градске општине Гроцка Живадинка Аврамовић, заменик председника Скупштине градске општине Гроцка Владимир Трајковић, градски одборник Владислав Павловић, општинско руководство, Свештенство, архимандрит Стефан Шарић, директори јавних предузећа и спонзори.

У оквиру музичког програма наступао је полицијски оркестар и наша суграђанка Александра Дабић.

Богојављенском молитвом свештенство цркве Свете Тројице из Гроцке и архимандрит Стефан Шарић, духовник манастира Рајиновац, благосиљали су пливаче и након тога уследило је пливање за Часни крст.

Учесник који је први допливао до Часног крста је Бранко Даничић из Гроцке, који је и 2013. године у Гроцкој исто први допливао до часног крста.

Бранку је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић уручио златни крст, а на поклон је добио и дрвени крст, плашт и цветни венац.
Ове године у Гроцкој је пливало 50 пливача, а међу њима и три храбре младе даме, којима су председник градске општине Гроцка Драгољуб Симоновић, државни секретар Мислосав Миличковић, и градски одборник др Владислав Павловић уручили сребрне крстиће и букете цвеће.

Предраг Рапајић и Никола Брковић, већ пету годину за редом учествују у пливању за часни крст, а у знак захвалности сребрне крстићи, су им уручили председник Организационог одбора Стефан Дилберовић и заменица председника градске општине Гроцка Живадинка Аврамовић.

Више од 3000 посетилаца, ове године, имали су прилику да у току свечаног програма послушају наступ полицијског оркестра, који су одсвирали Химну Мајке Србије  и Марш на Дрину.

Сви учесници добили су пригодне поклоне.

 

Share.

Leave A Reply

© 2017 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка