Održano takmičenje u kuvanju džema

0

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ danas je održan drugi dan manifestacije „Jesenja kuhinja u Grockoj“ u koorganizaciji gradske opštine Grocka, JP „Pijace i zelenilo“ Grocka i Centra za kulturu Grocka.

Sada već tradicionalni, treći po redu Sajam zimnice osmišljen je da pored prodajnog i revijalnog dela programa, ima i takmičarski deo sa prigodnim i lepim nagradama. Danas je u ambijentalnoj celini „Gročanske čaršije“ održano takmičenje u kuvanju džema pravljenih po tradicionalnim, domaćim recepturama, od domaćeg voća iz našeg podneblja. Pored ovog takmičenja, nagrađeni su i najmaštovitije i najoriginalnije uređeni prodajno – izložbeni štandovi.

Čak trinaest timova od po tri takmičara od ranih jutarnjih časova nadmetalo se u spravljanju najboljeg i najukusnijeg džema. Pored tradicionalnog učešća udruženja žena i penzionera sa naše opštine, ove godine takmičio se i gostujući tim iz Rakovice. Stručni žiri sastavljen od četiri člana, Dobrile Šaula Mijailović, profesora Dušan Štulića iz Asocijacije kuvara Srbije, Marine Anđelić Teofilović, rukovodioca Nacionalne službe za zapošljavanje i Duška Živančevića,pomoćnika predsednika za oblas poljoprivrede nisu imali lak zadatak. U žestokoj konkurenciji najlepši džem skuvao je tim Omladine Vrčina koga su činili Sandra Marković, Jasmina Obradović, Milica Trajković i Dejan Marinković. Kao nagradu, uručeni su im blenderi i majice. Drugo mesto zauzeo je tim Penzionera Vrčina koji su osvojili ručne miksere i majice, dok je treće mesto pripalo Udruženju žena Vrčina koje su osvojile štapne miksere i majice.

 

Nagrade za najlepše dekorisane štandove uručene su predstavnicima udruženja Gročanka Bojana iz Grocke, gostima iz Dražnja i Boleča.

Posebnu pažnju organizatori su posvetili i najstarijoj učesnici, Jelisaveti Vasiljević iz Vrčina kojoj je uručen i prigodan poseban poklon pažnje i zahvalnosti.

Dodeljene su i specijalne nagrade i to ekipi iz Jajinaca za podršku manifestaciji, zatim za prvo učešće na manifestaciji, ekipi iz Pudaraca, kao i nagrada za tradicionalnost ekipi iz Zaklopače.

 

Program je upotpunjen i sa dva kulturno-umetnička bloka. U prvom bloku pred publikom u „Gročanskoj čaršiji“ nastupali su pesnici, Snežana Milošević iz Boleča, koja je recitovala pesmu „Šapati tišine“, autorke Gospave Nikolić. Zatim je Nadija Milosavljević iz Boleča recitovala svoju pesmu „Jesen“. Joka Milošević izvela je svoje dve pesme, „Videh majku“ i „Nejasna iskra“, dok je Čedna Radinović Lukić izvela takođe svoje dve pesme, „Senka u pejsažu“ i „Progovori pesmo“.

Nakon pesnika, frulaš Dobrica Milanović iz Zaklopače izveo je numere: „Oj livado rosna travo“, narodno kolo „Kolubarski vez“ i „Lepe li su nano, gružanske devojke“.

Na kraju prvog bloka, pevačko društvo „Golubice“ iz Boleča otpevalo je numere „Devojka je pošla u goru za vodu“ i „Obraše se vinogradi“.

 

Tokom drugog bloka, Snežana Milošević izvela je pesmu „Dok život priču piše“ autorke Gospave Nikolić. Nadija Milosavljević iz Boleča izvela je svoju pesmu „Šljive“. Joka Milošević izvela je svoje dve pesme, „Linije sećanja“ i „Ne verujem više“, a sa takođe dve pesme, predstavila se ponovo Čedna Radinović Lukić i to „Dopuštam sebi“ i „Pusti vetar da sneg struni“. Mica Mileva Mihajlović odrecitovala je „Leti leti pesmo“, „Zavičaj“ i „Suncokret“.

Dobre Milanović je na fruli potom odsvirao „Aj čija frula ovim šorom svira“, kolo „Moravac“ i „Užičko kolo“, a zatim su „Golubice“ otpevale dve numere, „Jedva čekam da nedelja dođe“ i „Čuvam ovce kraj zelene jove“.

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka