Одржано такмичење у кувању џема

0

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“ данас је одржан други дан манифестације „Јесења кухиња у Гроцкој“ у коорганизацији градске општине Гроцка, ЈП „Пијаце и зеленило“ Гроцка и Центра за културу Гроцка.

Сада већ традиционални, трећи по реду Сајам зимнице осмишљен је да поред продајног и ревијалног дела програма, има и такмичарски део са пригодним и лепим наградама. Данас је у амбијенталној целини „Грочанске чаршије“ одржано такмичење у кувању џема прављених по традиционалним, домаћим рецептурама, од домаћег воћа из нашег поднебља. Поред овог такмичења, награђени су и најмаштовитије и најоригиналније уређени продајно – изложбени штандови.

Чак тринаест тимова од по три такмичара од раних јутарњих часова надметало се у справљању најбољег и најукуснијег џема. Поред традиционалног учешћа удружења жена и пензионера са наше општине, ове године такмичио се и гостујући тим из Раковице. Стручни жири састављен од четири члана, Добриле Шаула Мијаиловић, професора Душан Штулића из Асоцијације кувара Србије, Марине Анђелић Теофиловић, руководиоца Националне службе за запошљавање и Душка Живанчевића,помоћника председника за облас пољопривреде нису имали лак задатак. У жестокој конкуренцији најлепши џем скувао је тим Омладине Врчина кога су чинили Сандра Марковић, Јасмина Обрадовић, Милица Трајковић и Дејан Маринковић. Као награду, уручени су им блендери и мајице. Друго место заузео је тим Пензионера Врчина који су освојили ручне миксере и мајице, док је треће место припало Удружењу жена Врчина које су освојиле штапне миксере и мајице.

 

Награде за најлепше декорисане штандове уручене су представницима удружења Грочанка Бојана из Гроцке, гостима из Дражња и Болеча.

Посебну пажњу организатори су посветили и најстаријој учесници, Јелисавети Васиљевић из Врчина којој је уручен и пригодан посебан поклон пажње и захвалности.

Додељене су и специјалне награде и то екипи из Јајинаца за подршку манифестацији, затим за прво учешће на манифестацији, екипи из Пудараца, као и награда за традиционалност екипи из Заклопаче.

 

Програм је употпуњен и са два културно-уметничка блока. У првом блоку пред публиком у „Грочанској чаршији“ наступали су песници, Снежана Милошевић из Болеча, која је рецитовала песму „Шапати тишине“, ауторке Госпаве Николић. Затим је Надија Милосављевић из Болеча рецитовала своју песму „Јесен“. Јока Милошевић извела је своје две песме, „Видех мајку“ и „Нејасна искра“, док је Чедна Радиновић Лукић извела такође своје две песме, „Сенка у пејсажу“ и „Проговори песмо“.

Након песника, фрулаш Добрица Милановић из Заклопаче извео је нумере: „Ој ливадо росна траво“, народно коло „Колубарски вез“ и „Лепе ли су нано, гружанске девојке“.

На крају првог блока, певачко друштво „Голубице“ из Болеча отпевало је нумере „Девојка је пошла у гору за воду“ и „Обраше се виногради“.

 

Током другог блока, Снежана Милошевић извела је песму „Док живот причу пише“ ауторке Госпаве Николић. Надија Милосављевић из Болеча извела је своју песму „Шљиве“. Јока Милошевић извела је своје две песме, „Линије сећања“ и „Не верујем више“, а са такође две песме, представила се поново Чедна Радиновић Лукић и то „Допуштам себи“ и „Пусти ветар да снег струни“. Мица Милева Михајловић одрецитовала је „Лети лети песмо“, „Завичај“ и „Сунцокрет“.

Добре Милановић је на фрули потом одсвирао „Ај чија фрула овим шором свира“, коло „Моравац“ и „Ужичко коло“, а затим су „Голубице“ отпевале две нумере, „Једва чекам да недеља дође“ и „Чувам овце крај зелене јове“.

Share.

Leave A Reply

© 2017 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка