ODRŽAN AKTIV DIREKTORA OBRAZOVNIH USTANOVA

0

U Biblioteci gradske opštine Grocka, juče, 28. avgusta 2017. godine, s početkom u 10 časova, održan je Aktiv direktora obrazovnih ustanova sa naše teritorije. Tema sastanka bila je pripremljenost nadležnih institucija za polazak dece u školu.

Predsedavajući sastanku Aktiva bili su: Živadin Mitrić, član opštinskog Veća zadužen za oblast obrazovanja i socijalne zaštite i Dragan Gojković, predsednik Aktiva direktora obrazovnih ustanova. Sastanku su prisustvovali: Dobrica Sinđelić, direktor OŠ „Sveti Sava “ iz Vrčina, Dragana Pešić, direktorka OŠ „Ivo Lola Ribar“ iz Begaljice, Radivoje Miljić, direktor  OŠ „Aleksa Šantić“ iz Kaluđerice, Dragoljub Gačić, direktor  OŠ “ Nikola Tesla“ iz Vinče, Selimir Radosavljević, direktor srednje škole „Grocka“, Branka Petronić – Ivković, direktorka OMŠ iz Grocke, Nebojša Trifić, direktor OŠ „Miloje Vasić“ iz Kaluđerice, Igor Radojčić, policijski službenik, Dragiša Stanojević, direktor Doma zdravlja Grocka, predstavnik Centra za socijalni rad i predstavnici rukovodstva preduzeća EKO GROCKA D.O.O.

Škole sa teritorije opštine su: „Ilija Garašanin“ Grocka sa područnim školama u Zaklopači i Brestoviku; „Nikola Tesla“ Vinča sa područnim školama u Ritopeku, Leštanu i Boleču; „Sv. Sava“ Vrčin sa područnom školom Donja Mala; „Mića Stojković “ Umčari sa područnim školama u Dražnju, Pudarcima, Kamendolu i Živkovcu; „Aleksa Šantić“ Kaluđerica, „Miloje Vasić“ Kaluđerica i „Ivo Lola Ribar “ Begaljica, Osnovna muzička škola „Grocka“ i srednja škola „Grocka“.

Predsednik Aktiva otvorio je sednicu, zahvalivši se prisutnima što su se odazvali u velikom broju i istakao je važnost sastanka, a potom je dao reč Živadinu Mitriću, članu opštinskog Veća zaduženom za oblast obrazovanja i socijalne zaštite. Mitrić je poželeo svima srećan početak predstojeće školske godine, zamolivši sve ustanove od značaja za obrazovni sistem i njegovo funkcionisanje, da sa svojim zaposlenima budu maksimalno prisutni i angažovani, kao važni činioci u sistemu obrazovanja i bezbednosti dece. Potom je dao reč predstavniku Policijske stanice Grocka, koji je pohvalio saradnju opštine Grocka i policijske stanice, kao i saradnju svih škola sa naše opštine, koja se najbolje pokazala kroz projekat umrežavanja sistema video nadzora, čime je policiji umnogome olakšan posao u domenu kontrole, praćenja i zaštite dece i školske imovine. On je najavio da će u narednih mesec dana policijski službenici dati sve od sebe da se pojedinim školama obezbedi školski policajac,  kao vid zaštite, kao i policijski službenik, koji će kontrolisati prometne saobraćajnice u neposrednoj blizini škola. Takođe je istkao da su nadležnim institucijama blagovremeno upućeni zahtevi za postavljanje elemenata horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, te da se nada da će to biti ubrzo realizovano. Član Opštinskog Veća Živadin Mitrić zamolio je predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova da se svi važni činioci u ovom procesu maksimalno angažuju na sprovođenju mera zaštite dece školskog uzrasta, pogotovo đaka prvaka, u periodu adaptacije i prilagođavanja na novu sredinu. Ukupan broj dece koja će od 1. septembra krenuti u prvi razred je 873, a Muzička škola ima upisanih 123 prvaka.

Potom se okupljenima obratio i direktor Doma zdravlja u Grockoj dr Dragiša Stanojević, koji je rekao da pedijatrijska i higijensko – epidemiološka služba Doma zdravlja svim školama stoje na raspolaganju, u cilju preventivne zaštite i edukacije dece kroz seminare, predavanja, vakcinacije, kao i neophodnost uključivanja ortopeda i fizijatra u preventivne preglede, radi blagovremenog utvđivanja deformiteta kod dece (ravna stopala, kifoze, skolioze i drugo).

Predstavnik Centra za socijalni rad podsetio je da ovaj centar sprovodi odluke koje propisuje grad Beograd, ali da su voljni, da, na predlog direktora škola, održe zajednički sastanak sa psiholozima i pedagozima škola, kojim bi dogovorili bolju i efikasniju koordinaciju, a koja se tiče socijalnih problema i problema u disfunkcionalnim porodicama. Pohvalio je opštinu Grocka koja će deci, koja su korisnici socijalne pomoći, kao i svake godine, donirati školski pribor i udžbenike.

Marija Milanović, direktorka EKO GROCKA D.O.O zatražila je od prisutnih mišljenje o uslugama koje obavlja ovo preduzeće. Takođe, naglasila je da postoji dobra volja i mogućnost da se dotrajali kontejneri u dvorištima škola zamene novim kontejnerima, kao i to da želi, da uz saradnju sa opštinom Grocka i stručnim službama, koje se bave očuvanjem i unapređenjem životne sredine, otpočne sa edukativnim predavanjima, koja bi deci podigla svest o ekologiji. Njen predlog je naišao na opšte odobravanje prisutnih, koji su obećali saradnju i koordinaciju na ovom važnom zadatku.

Na kraju sastanka, koji je protekao u konstruktivnoj diskusiji, izabran je novi predsednik Aktiva direktora, jer dosadašnji odlazi u penziju. Novoimenovani predsednik Aktiva direktora obrazovnih ustanova opštine Grocka je Radivoje Miljić, direktor OŠ „Aleksa Šantić“ iz Kaluđerice.

Živadin Mitrić, član opštinskog Veća, zahvalio se prisutnima, najavio zvanični obilazak svih škola i prvaka, kada će deci, tradicionalno, biti podeljen priručnik „Školarac“, dar gradske opštine Grocka.

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka