Obilazak subvencionisanih građana

0

Danas su gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić, gradski sekretar za privredu Milinko Veličković i predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović bili u poseti 2 poljoprivredna gazdinstva sa prostora opštine Grocka koja su dobila subvencije od grada Beograda na osnovu Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Beograda za 2018. godinu.

Sekretarijat za privredu objavio je četiri javna poziva za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti pčelarstva, stočarstva, voćarstva i povrtarstva i nabavku poljoprivredne mehanizacije, odnosno priključnih mašina na teritoriji grada Beograda. Pravo na dodelu podsticajnih sredstava moglo je ostvariti svako fizičko lice – nosilac registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Ove subvencije su oblik finansijske pomoći, iz javnih fondova ili javnog proračuna, koje država daje ustanovama i gazdinstvima za unapred određenu namenu. Podsticajna sredstva u oblasti voćarstva i povrtarstva namenja su za nabavku za nabavku i postavljanje opreme i to: protivgradna mreža na površini od 0,25 ha do 1 ha; protivgradna mreža sa sistemom za navodnjavanje „kap po kap“, na površini od 0,25 ha do 1 ha; plastenik sa sistemom za navodnjavanje „kap po kap“, na površini od 0,03 ha do 0,05 ha; sistem za navodnjavanje „kap po kap“, na površini od 0,25 ha do 1 ha. Podsticajna sredstva za nabavku poljoprivredne mehanizacije – priključnih mašina namenja za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije koja su namenska i bespovratna, dodelila su se u maksimalnom iznosu od 80% cene prihvatljivih troškova nabavke poljoprivredne mehanizacije – priključnih mašina (iznos 80% ali da ne prelazi maksimalno utvrđeni iznos podsticajnih sredstava). Maksimalni iznos podsticajnih sredstava bio je 400.000,00 dinara po korisniku.

Domaćin iz Begaljice koji je dobio finansijsku pomoć na osnovu javnog konkursa koji je objavio grad Beograd u oblasti voćarstva i povrtarstva bio je Miloš Stanković. U oblasti nabavke poljoprivredne mehanizacije – priključnih mašina nameljena za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije dobio je takođe Begaljičanin, Radivojević Goran. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić zajedno sa sekretarom za privredu Milinko Veličković i predsednikom opštine Grocka Dragoljub Simonović obišli su ova 2 domaćina kako bi se uverili da su subvencije grada Beograda otišle u „prave ruke“.

Od 1806 prijava koje su stigle na objavljeni javni konkurs o subvencijama, 906 poljoprivrednika je dobilo pomoć od kojih je 70 korisnika sa prostora opštine Grocka rekao je sekretar za privredu Milinko Veličković. Privredno gazdinstvo Radivojević Gorana koji broji 6 članova, pretežno se bavi voćarstvom, gaje uglavnom breskve i kajsije. On je uz pomoć grada Beograda uspeo da nabavi traktorsku frezu sa pipalicom koja mu značajno pomaže u obradi zemlje oko voćnjaka i štedi dragoceno vreme. Mladi privrednik Miloš Stanković koji je prvi put konkurisao za ovakav vid pomoći je dobio dvoslojni plastenik dužine 47 metara, površine 368 mza proivodnju zelene salate, za koji kaže da je „Pravo ostvarenje sna“. U ovom stakleniku proizvodnja je već počela i domaćin i njegova 5-člana porodica već za mesec dana mogu očekivati prvu zaradu koju će doneti ovaj plastenik.

U „srpskoj Toskani“ radonačelnik Zoran Radojčić je istakao da grad Beograd ne misli samo na centralne opštine već i na druge opštine koje pripadaju gradu što je i pokazano stalnim trendom rasta subvencija poljoprivrednicima kao i da je oblast privrede oblast u kojoj se moraju vršiti stalna ulaganja. Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović prilikom ovih obilazaka rekao je da opština Grocka zajedno sa gradom Beogradom pomaže poljoprivrednicima kroz stalni rad na atarskim i drugim putevima kao i da ja u planu modernizacija sistema kap po kap za poljoprivrednike ovog dela Beogradske opštine. Takođe da ovo pravi primer stimulacije svim građanima za početak posla i upošljavanje jedne celokupne porodice.

 

 

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka