Обилазак субвенционисаних грађана

0

Данас су градоначелник Београда Зоран Радојчић, градски секретар за привреду Милинко Величковић и председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић били у посети 2 пољопривредна газдинства са простора општине Гроцка која су добила субвенције од града Београда на основу Програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја града Београда за 2018. годину.

Секретаријат за привреду објавио је четири јавна позива за доделу подстицајних средстава у области пчеларства, сточарства, воћарства и повртарства и набавку пољопривредне механизације, односно прикључних машина на територији града Београда. Право на доделу подстицајних средстава могло је остварити свако физичко лице – носилац регистрованог породичног пољопривредног газдинства. Ове субвенције су облик финансијске помоћи, из јавних фондова или јавног прорачуна, које држава даје установама и газдинствима за унапред одређену намену. Подстицајна средства у области воћарства и повртарства намења су за набавку за набавку и постављање опреме и то: противграднa мрежa на површини од 0,25 hа до 1 hа; противграднa мрежa са системом за наводњавање „кап по кап“, на површини од 0,25 hа до 1 hа; пластеник са системом за наводњавање „кап по кап“, на површини од 0,03 hа до 0,05 hа; систем за наводњавање „кап по кап“, на површини од 0,25 hа до 1 hа. Подстицајна средства за набавку пољопривредне механизације – прикључних машина намења за набавку нове пољопривредне механизације која су наменска и бесповратна, доделила су се у максималном износу од 80% цене прихватљивих трошкова набавке пољопривредне механизације – прикључних машина (износ 80% али да не прелази максимално утврђени износ подстицајних средстава). Максимални износ подстицајних средстава био је 400.000,00 динара по кориснику.

Домаћин из Бегаљице који је добио финансијску помоћ на основу јавног конкурса који је објавио град Београд у области воћарства и повртарства био је Милош Станковић. У области набавке пољопривредне механизације – прикључних машина намељена за набавку нове пољопривредне механизације добио је такође Бегаљичанин, Радивојевић Горан. Градоначелник Београда Зоран Радојчић заједно са секретаром за привреду Милинко Величковић и председником општине Гроцка Драгољуб Симоновић обишли су ова 2 домаћина како би се уверили да су субвенције града Београда отишле у „праве руке“.

Од 1806 пријава које су стигле на објављени јавни конкурс о субвенцијама, 906 пољопривредника је добило помоћ од којих је 70 корисника са простора општине Гроцка рекао је секретар за привреду Милинко Величковић. Привредно газдинство Радивојевић Горана који броји 6 чланова, претежно се бави воћарством, гаје углавном брескве и кајсије. Он је уз помоћ града Београда успео да набави тракторску фрезу са пипалицом која му значајно помаже у обради земље око воћњака и штеди драгоцено време. Млади привредник Милош Станковић који је први пут конкурисао за овакав вид помоћи је добио двослојни пластеник дужине 47 метара, површине 368 mза проиводњу зелене салате, за који каже да је „Право остварење сна“. У овом стакленику производња је већ почела и домаћин и његова 5-члана породица већ за месец дана могу очекивати прву зараду коју ће донети овај пластеник.

У „српској Тоскани“ радоначелник Зоран Радојчић је истакао да град Београд не мисли само на централне општине већ и на друге општине које припадају граду што је и показано сталним трендом раста субвенција пољопривредницима као и да је област привреде област у којој се морају вршити стална улагања. Председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић приликом ових обилазака рекао је да општина Гроцка заједно са градом Београдом помаже пољопривредницима кроз стални рад на атарским и другим путевима као и да ја у плану модернизација система кап по кап за пољопривреднике овог дела Београдске општине. Такође да ово прави пример стимулације свим грађанима за почетак посла и упошљавање једне целокупне породице.

 

 

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка