Обележена годишњица ослобађања Ритопека

0

У насељу Ритопек, на споменику жртавама фашизма, данас је  обележена годишњица ослобађања општине Гроцка, насеља Ритопек и Београда.

У знак одавања почасти палим борцима,  који су жртвовали своје животе за нашу земљу, на споменик су положени венци са цвећем . Венце су положили амбасадор Украјне у Републици Србији Његова екселенција господин Олександр Александровић, аташе Руске федерације Денис Круглов, председник градске општине Гроцка Драгољуб Симоновић и председник Скупштине градске општине Гроцка Стефан Дилберовић  испред градске општине Гроцка,  представници  Месне заједнице Ритопек,  делегација СУБНОР-а, делегација Српске народне партије, делагација Општинског одбора СПС Гроцка и представници Удружења Завичај из Калуђерице.

Манифестацији су присуствовали и ученици ОШ “Никола Тесла “ из Ритопека, који су припремили рецитал у знак сећања на овај важан догађај у историји наше општине.

Присутнима су се обратили заменица председника градске општине Гроцка Живадинка Аврамвић и историчар и директор ОШ „Никола Тесла“ Драгољуб Гачић, који су упознали присутне са историјским чињеницама, које су везане за ову битку.

Да подсетимо, у насељу Ритопек, које се налази на петнаестом километру источно од Београда, октобра 1944. године, догодила се велика битка за ослобођење Београда између Совјетских трупа, са једне стране и фашистичке Немачке, са друге стране.  У тој борби погинуло је 245 совјетских војника и више десетина мештана који су сахрањени у заједничкој спомен костурници, а споменик су подигли грађани Ритопека 1952. године у знак захвалности совјетским војницима.

Share.

Leave A Reply

© 2017 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка