OBELEŽEN DAN PRVE POMOĆI U GROCKOJ

0

Organizacije Crvenog krsta širom sveta obeležavaju Dan prve pomoći skrećući pažnju javnosti o značaju poznavanja prve pomoći za pojedinca i za društvenu zajednicu.

Godišnje više od 14 miliona ljudi u organizacijama Crvenog krsta širom sveta nauči kako da pruži prvu pomoć.

U Srbiji svake godine više od 10.000 školske dece i mladih i isto toliko odraslih osoba izloženih riziku zbog posla ili učešća u saobraćaju, nauči veštine prve pomoći u organizacijama Crvenog krsta.

Crveni krst Grocka je sa svojim sugrađanima pričao na temu prve pomoći i demonstrirao prikaz povreda gde su građani učili sami uz stručno vođstvo volontera da saniraju lakše zamišljene povrede- zaustave i previju krvarenje, mobilišu prelom, pruže KPR, a najmlađi sugrađani su imali priliku da uživaju bojeći bojanke i edukuju se na koje brojeve telefona treba da pozovu u slučaju da se nesreća dogodi. Cilj celokupne akcije je bio obučiti građane kako ostati pribrani u situacijama kada se nesreća dogodi i kako adekvatno reagovati.

Akciji i CK Grocka se pridružio i Radoljub Jovanović zamenik predsednice skupštine opštine koji je i sam učestvovao pružajuči KPR u pokaznoj vežbi.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana prve pomoći glasi: “Prva pomoć u digitalnom svetu “.

Digitalna tehnologija danas omogućava svakome da uz pomoć aplikacija, testova, kurseva, edukativnih videa i sl. stekne osnovna saznanja o tome kada i kako primeniti prvu pomoć. Internet je koristan resurs za razmenu iskustva u pružanju prve pomoći sa ljudima iz celog sveta i sve to od kuće, sopstvenim tempom, bez uklapanja sa zadatim rasporedom.

Primena digitalnih tehnologija u oblasti prve pomoći može biti prilagođena različitim ciljnim grupama.

Deca sve više koriste digitalne uređaje i platforme u svojim svakodnevnim aktivnostima. Digitalni alati mogu pomoći deci da nauče veštine prve pomoći na interaktivan način kroz različite resurse kao što su: video snimci, igre i simulacije. Ovo pomaže deci da razumeju i zapamte važne principe i postupke prve pomoći i omogućava im da se toga podsete u bilo kom trenutku.

Digitalno okruženje može koristiti odraslima u učenju prve pomoći, a mnogi resursi se mogu prilagoditi užurbanom rasporedu savremenog čoveka, kao što su onlajn kursevi, video snimci sa uputstvima ili interaktivne simulacije. Odrasli mogu sami da nauče neke elemente veštine prve pomoći ili da savladaju teorijski deo, kao i da budu u toku sa najnovijim dostignućima u oblasti prve pomoći.

 

Galeriju pogledajte OVDE

Share.

Leave A Reply

© 2024 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka