OBELEŽEN 17. OKTOBAR – DAN OSLOBOĐENjA GROCKE I RITOPEKA

0

Povodom 17. oktobra, Dana oslobođenja Grocke i Ritopeka u Drugom svetskom ratu, danas su na spomen kosturnici u Ritopeku položeni venci i odana počast borcima, koji su za slobodu dali najvrednije što imaju – svoje živote i time ostavili neizbrisiv i ukorenjen trag u istoriji srpskog naroda.

Naime, u naselju Ritopek oktobra 1944. godine dogodila se velika bitka za oslobođenje Beograda, između Sovjetskih trupa sa jedne strane i fašističke Nemačke sa druge strane. U toj bitci poginulo je 245 sovjetskih vojnika i više desetina meštana, a sahranjeni su u zajedničkoj spomen kosturnici sa spomenikom, koji su podigli građani Ritopeka 1952. godine u znak zahvalnosti Sovjetskim vojnicima.

Današnji svečani program na spomen obeležaju u Ritopeku, organizovala je gradska opština Grocka, uz prisustvo svih onih koji su želeli da na skroman način odaju počast Palim borcima, a ceremoniji je prisustvovao i treći sekretar Ambasade Ruske Federacije Viktor Mihailovič Molčanov.

Prisutnima se obratio predsednik gradske opštine Grocka Dragan Pantelić, koji je ovom prilikom posebno istakao značaj borbe i veličinu otpora koji je pružen na tlu Ritopeka, dodajući da je ovaj spomenik veoma poseban, važan za Grocku i Beograd, ali i jedinstven za čitavu Srbiju.

Takođe, treći sekretar Ambasade Ruske Federacije Viktor Mihailovič Molčanov, pozdravio je prisutne, iskazavši veliku čast i zadovoljstvo što je danas bio u prilici da oda počast stradalim herojima.

Istorijske činjenice vezane za ovaj događaj predstavio je Dragoljub Gačić istoričar i direktor OŠ“Nikola Tesla“ iz Vinče, a nakon toga prisutni su poslušali recital „Domovina“, u izvođenju učenika OŠ“Nikola Tesla“.

Zatim su prisutni na dostojanstven način, polaganjem venaca, odali počast poginulim borcima.

Ispred gradske opštine Grocka venac su položili predsednik gradske opštine Grocka Dragan Pantelić i predsednica Skupštine gradske opštine Grocka Dušica Memarović, a ispred Ambasade Ruske Federacije treći sekretar Viktor Mihailovič Molčanov.

Takođe su vence položili predstavnici Mesne zajednice Ritopek, delegacija Subnor,opštinska organizacija SPS Grocka i udruženje „Zavičaj“ i udruženje „Kordinacija“.

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka