Kolektivna izložba radova nastalih na XXIV Likovnoj koloniji GO Grocka

0

Kolektivna izložba radova nastalih na XXIV Likovnoj koloniji opštine Grocka biće predstavljena u petak 2. decembra 2022. godine od 18 časova u varoškoj Rančićevoj kući, zaštićenom kulturnom dobru Srbije, ujedno galeriji i sedištu Centra za kulturu Grocka. Prilikom otvaranja izložbe nastupiće učenici OMŠ „Nevena Popović“ u Grockoj.

Učesnici kolonije su:
Maja Veselinović – dipl. grafički dizajner (Beograd), Aleksandar Veljković – MA likovni umetnik (Pančevo), Danica Veselinović – MA likovni umetnik (Loznica), Miljana Drašković – samostalni umetnik (Užice), Vuk Đurić – MA dipl. grafički dizajner (Čačak), Irena Jevtović – MA dipl. slikar (Čačak), Vladimir Jočić – dipl. slikar, doktorand (Obrenovac), mr Biljana Mihajlović – dipl. grafički dizajner (Beograd), Živana Mijailović – MA likovni umetnik, doktorand (Sremska Mitrovica) i gosti kolonije: dr um. Marko Kresoja doktor vajarstva (Vinča-Beograd), Predrag Milošević, dipl. grafičar primenjene grafike (Grocka-Beograd) i Konstantinos Patelis Milićević, MA dipl. vajar (Grocka-Beograd), u selekciji Zorice Atić, istoričarke umetnosti (Beograd-Grocka), koja navodi:

GROCKA NA DUNAVU: – Opština Grocka, čije je sedište istoimena stara varoš iz 16. veka, baštini brojne kulturne i prirodne lepote. Povoljan položaj i prirodna blaga teritoriju Grocke učinili su nezaobilaznom stanicom kroz istoriju, a narodi i vojske ostavljali su za sobom tragove, danas vrednu kulturnu baštinu.
Grocka je i danas poznata po izvanrednim prirodnim lepotama kraj reke Dunav, i stecište je brojnih izletnika.

Otud je XXIV Likovna kolonija opštine Grocka, poznate po nadimcima „zelena“ i „voćna“, otpočela izletničkim danom u susret manastiru Rajinovac u Begaljici, Konjičkom klubu u Grockoj, Kasno-rimskoj grobnici u Brestoviku, Arheološkom nalazištu „Belo brdo“ u Vinči. Slikalo se i družilo u Rančićevoj kući u Grockoj, koja je ujedno bila i zborno mesto za sve učesnike.

Prva likovna kolonija opštine Grocka otpočela je 1998. godine, u znaku koncepta „Omaž slici“, kao pokazatelj postojanosti likovne umetnosti. Međutim, praksa rada u Grockoj nije ostala verna tematskoj koncepciji. Umetnici su iz kolonije u koloniju u sliku unosili emocije koje je boravak u Grockoj pokrenuo, opčinjeni rekom i poetskim krajolikom, a tema je bila i ostala jedna: Grocka na Dunavu. Međutim, svaki novi saziv u protekle 24 godine donosi presek aktuelnog umetničkog trenutka u Srbiji. Bez dominirajućih pravaca i omeđivanja temom, umetnicima je omogućeno da izaberu izraz koji najviše odgovara njihovom senzibilitetu. U atmosferi druženja i rada, učesnici su i ove godine domaćinima ostavili radove i svežinu svojih umetničkih utisaka, obojenih Grockom.

Izložba predstavlja radove dvanaest likovnih i primenjenih umetnika iz Beograda, Čačka, Loznice, Užica, Sremske Mitrovice… koji su stvarali na 24. Likovnoj koloniji GO Grocka u okviru 54. Gročanskih svečanosti. Postavka u Rančićevoj kući se sastoji od više desetina radova različitih formata izvedenih u tehnikama ulje i akril na platnu, crtež u olovci, akvarel, kombinovane tehnike na papiru i drugo. Likovnost i zastupljeni motivi rezultat su interakcije između umetnika i okruženja u kome su dela nastajala – letnje i zelene, kulturnom baštinom bogate Grocke kraj Dunava.

Ulaz je slobodan, dobro došli!

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka