Kancelarija za poljoprivredu opravdava svoju ulogu

0

Kancelarija za poljoprivredu gradske opštine Grocka formirana je prošle godine i  polako počinje da daje rezultate. Ona je formirana na inicijativu predsednika gradske opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, u cilju pružanja usluga i informacija poljoprivrednicima sa teritorije opštine Grocka, koji čine jednu od glavnih privrednih grana ove opštine.

O načinu funkcionisanja, ostvarenim rezultatima i daljim planovima , koji će doprineti razvoju poljoprivrede, razgovarali smo sa diplomiranim inženjerom poljoprivrede Duškom Živančevićem, koji je zaposlen u Kancelariji za poljoprivredu gradske opštine Grocka i pomoćnik je predsednika gradske opštine Grocka za poljoprivredu.

 

Može te li nam reći nešto više o ulozi Kancelarije za poljoprivredu?Kako je zamišljen način rada i pružanja usluga građamnima?

– Smisao kancelarije je zamišljen tako da bude uvek na usluzi poljoprivrednicima, ona svojim radom treba da pomogne svakom poljoprivredniku, da može da dobije pravu informaciju vezano za sve vrste subvencija koje može da ostvari, sutručne informacije koje mu mogu pomoći u proizvodnji, a i da uputi sve primedbe ako je nečim nezadovoljan.

Promovisanje kancelarije smo započeli odmah po njenom nastanku, organizovali smo sastanke sa proizvođačima u nekoliko Mesnih zajednica na teritoriji naše opštine u nekima sami, u nekim sa PSSS Padinska skela, gde se uz upoznavanje sa radom kancelarije vrše i voćarska predavanja.

 

Da li građani pokazali interesovanje i posećuju li kancelariju?

– Posećenost kancelariji je zaista velika, iako smo još uvek u početnoj fazi razvoja, poljoprivrednici su prepoznali ovo mesto koje je formirano njima na usluzi, mada ja lično očekujem da će se to interesovanje još više proširi, jer svak   dobra preproruka se vrlo brzo čuje.

Najviše su zainteresovani za  subvencije i podsticaje, jer su trenutno raspisani konkursi za dodelu podsticajnih sredstva od strane Grada Beograda gde je interesovanje zaista veliko. Naše poljoprivrednike najviše zanimaju  podsticaji vezani za traktore, što je i logično jer nam je mehanizacija dotrajala i svako obnavljanje je od suštinskog značaja za dalju proizvodnju.

 

Kako i na koji način im vi konkretno pomaže u tome?

– Moja pomoć se svodi na to da poljoprivredniku pružim pravu informaciju o uslovima konkursa, da mu pomognem oko dokumentacje koja je potrebna za dostavljanje i kontrolu te dokumntacije da li je ona ispravna i u skladu sa konkursom.

Pored konkursa, koje  je raspisao Grad Beograd, očekujemo da krenu podsticaji od strane  Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kako je najavljivano od strane ministra Branislava Nedimovića. Kroz te konkurse očekujem da se javi jako veliki broj naših proizvođača jer je u planu takođe subvencionisanje voćarsko-vinogradarskih traktora, a pošto smo mi opština sa najvećom zasađenom površinom pod voćem u Srbiji, siguran sam da će veliki broj naših poljoprivrednika i iskoristit te subvencije.

 

Koji  su vam prioritetni planovi  i šta očekujete da će biti realizovano u ovoj godini ?

-U narednom peridu ,pošto se proleće približava, krenućemo u obilaske Mesnih zajednica, gde ćemo organizavati zborove sa rukovodstvom opštine da bismo utvrdili ,zajedno sa proizvođačima, koji su prioritetni problemi, mada i mi znamo šta je primarni zadatak. Obići ćemo svako mesto i početi izradu  planova za popravku i sanciju atarskih puteva koji vode do protivgradnih stanica, jer sezona odbrane od grada vrlo brzo će početi i ne želimo da nam se ponovi prošla godina.

 

Kad već pominjete prošlu godinu, šta stre preduzeli po tom pitanju, jer prošlogodišnja šteta od grada je bila velika?

-Od kako sam počeo da radim prvi zadatak je bio da pogledam sve protivgradne stanice i sačinim izveštaj o tome kako je zaštita od grada radila 2016. godine. Obišao sam teren i ono što sam utvrdio nije za pohvalu, zato sam dao predlog da se opština Grocka aktivno uključi u rešavanje problema, jer sam kontaktirao rukovodica RHMZ-a i njegov odgovor je bio da bi bilo poželjno da pomognemo jer njihova sredstva su skromna i ograničena.

 

Šta to konkretno znači?

–   K onkretno znači da mi iz našeg budžeta plaćamo strelcima po 10000 dinara a od RHMZ-a koji ih angažuje dobijaju 4000 dinara, da planiramo nabavku raketa kako bi svaka stanica bila maksimalno operativna i spremna na početku sezone odbrane od grada.

 

Kakvi su vam planovi za budućnost?

–   Planova je mnogo ali upornim i temeljnim radom možemo polako i sugurno sve da postignemo, želim da nagasim da je sve više mladih ljudi zainteresovano da se bavim voćarstvom na svojim porodičnim gazdinstvima što je velika stvar, a na nama je da im maksimalno pomognemo u tome i probamo da čujemo šta njima konkretno treba da bi postigli zajednički uspeh.

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka