Intervju predsednice GO Grocka za Večernje novosti

0

Predsednica GO Grocka Živadinka Avramović je ugostila novinare dnevnog lista Večernje novosti.

Predsednica je dala dnevnom listu odgovore na sledeća pitanja :

Koje su ostale kapitalne investicije koje će se raditi s obzirom na to da je opštinski budžet ove godine skoro dupliran u odnosu na prethodnu?
-Izgradnja  škole u Leštanima je svakako prioritet, ali i prva deonica zaceljenja Kaluđeričkog potoka i izgradnja Doma zdravlja u Vinči. Tu je i završetak radova potisnog cevovoda na deonici Umčari – Pudarci, kako bi meštani ovog dela Grocke konačno dobili pijaću vodu. 
Kada meštani Vinče mogu da očekuju da će početi radovi
?

-Završen je idejni projekat i u toku je izrada projektne dokumentacije,takođe izdata su rešenja o rušenju postojećih objekata na pijaci kao i same tržnice, koja će biti premeštena u neposrednu blizinu. Neophodno je da se oslobodi čitav prostor kako bi se radovi nesmetano odvijali i nadamo se da će početi najkasnije do kraja godine.

Dugo je najavljivan i završetak radova na izgradnji sportske hale na Dunavu?

-Projekat je predat nadležnom sekretarijatu i nadamo se da će radovi biti završeni sledeće godine. Predodređeno je da se u ovom delu izgradi čitav niz pratećih objekata, bazena, sportskih terena i mini hotela. Nakon završetka to bi trebalo da bude objedinjen sportski kompleks koji bi služio za rekreaciju stanovnika ali i za pripremu sportista.

Da li je u planu i uređenje priobalja Dunava u ovom delu Grocka?

-U toku su razgovori sa turističkom organizacijom, kako bismo se priključili projektu za podunavske zemlje. Na taj način bismo privukli veći broj turista, koji na teritoriji naše naše opštine, koju mnogi nazivaju i Mala Kalifornija, mogu da posete mnogobrojne lokalitete.

Kakvi su planovi za podsticaj poljoprivrede, s obzirom na to da je Grocka voćarski kraj?

-Ove godine za svaku od sedam protivgradnih stanica obezbedili smo po 20 raketa. Takođe, uradili smo i sistem za navodnjavanje ,,kap po kap“. Bazen je napunjen vodom i izgrađena je primarna mreža do razmeđa Begaljice, Pudaraca i i Dražnja. Meštani Begaljice i Pudaraca priključiće se već ovoga leta,dok će stanovnici  Dražnja tu mogućnost mogu imati tek od sledeće godine. Investicija po samom gazdinstvu je oko 300,000 dinara, ali postoji mogućnost da se čak četiri domaćinstva priključe na jedan aparat koji će se uključivati posredstvom kartice. Takođe za one koji budu želeli da sprovedu ovo u svojim voćnjacima, prva godina će biti besplata dok se svi ne priviknu na novi sistem.

Predsednica je takođe istakla da će Grocka posle skoro tri decenije dobiti novi Centar za kulturu. Planirano je da radovi na obnovi nekadašnje zgrade, koja se nalazi u samom srcu čaršije, počnu do kraja godine. Prema projektnom planu u sali će se nalaziti oko 300 mesta za sedenje sa velikom pozornicom, dok će plato ispred ulaza biti obogaćen zelenilom. Predsednica je takođe izjavila da će Grocka konačno  dobiti adekvatno mesto za održavanje kulturnih događaja.

Takođe je pomenuto jedno od glavnih problema na teritoriji opštine Grocka, nedotatak grobnih mesta. Zbog toga je i i uređen predlog koje parcele će grad otkupiti kako bi se groblja koja su uglavnom seoska, proširila i napravilo se mesto za izgradnju kapele. Takođe, otkupom parcela, meštani će za kupovinu grobnog mesta izdvojiti mnogo manje novca.

 

 

 

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka