Duhovno veče posvećeno Svetom Nektariju Eginskom

0

Sa blagoslovom Njegove Svetosti, Patrijarha Srpskog gospodina Irineja pokrenut je projekat „Oduhovljenja“ na teritoriji opštine Grocka, a sinoć je u svečanoj sali Gradske opštine Grocka sa početkom u 19 časova održano prvo duhovno veče u ovom ciklusu posvećeno Svetom Nekatariju Eginskom. Koordinator i autor projekta je Snežana Miljković, novinar i urednik „Iskra pravoslavlja“, a domaćini i organizatori su Manastir Rođenja Presvete Bogorodice – Manastir Rajinovac, na čelu sa igumanijom Mati Minadorom i arhimandritom ocem Stefanom i Gradska opština Grocka na čelu sa predsednikom opštine Stefanom Dilberovićem.

Ispred Gradske opštine Grocka goste je dočekala zamenica predsednika Jasmina Mandić, koja ih je pozdravila i poželela im dobrodošlicu. Ovom prilikom upoznala ih je sa radom opštine na oduhovljenju građana, ističući da sadašnje rukovodstvo ima jako dobru saradnju sa svim crkvama na našoj opštini i da kroz razne manifestacije nastoji da približi narodu crkvu.

Na početku večeri Dečiji hor Hrama Svete Trojice izveo je Tropar Svetom Nektariju i Deca Neba. O Svetom Nektariju u knjizi oca Nenada govorio je protođakon Dušan Novaković, voditelj Radija „Istočnik“ i akademski slikar. O Svetitelju i savremenim čudima u medicini govorila je profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i doktor Vesna Dimitrijević Srećković. O susretu sa Starcem Nektarijem i čarobnim ostrvom Eginom govorio je gospodin Dejan Tomašević, generalni sekretar Košarkaškog Saveza Srbije i predsednik Srpskog pravoslavnog sportskog društva „Sveta Srbija“. Duhovna Lira Poetika iz Valjeva izvela je Pesmu o Svetom Nektariju i Pesmu Bogorodici. U toku večeri prisutni su imali priliku da pogledaju kratak video zapis obraćanja Starca Nektarija. O čudima Svetog Nektarija govorio je Nenad Andrić koji je napisao knjigu „U sretanje Svetom Nekatariju Eginskom Čudotvrorcu“.

Program je vodila Kristina Prvanović, a duhovnoj večeri ispred Gradske opštine Grocka prisustvovali su zamenica predsednika Gradske opštine Grocka Jasmina Mandić, predsednik skupštine Spasoje Živanović, zamenik predsednika skupštine Zoran Kostić, članovi veća Živadin Mitrić, Dragana Ikodinović, Snežana Janjić i Petar Momčilović.

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka