Drugi dan radne posete srpske delegacije Novosibirsku

0

Drugi dan radne posete Novosibirsku je za delegaciju opštine Grocka bio posebno važan, budući da su za taj dan bili planirani brojni događaji, kao što je poseta predsednika GO Grocka Dragoljuba Simonovića zameniku gubernatora oblasti Novosibirsk, Juliju Vladimiroviču Semenovu, nakon čega je održan međunarodni Biznis-forum „Kubis 2018“ na kome se predstavila naša Opština. Nakon foruma,  upriličeni su sastanci privrednika iz Grocke i Srbije sa privrednicima Rusije, kao i rad foruma po sektorima: trgovina, prehrambena industrija, poljoprivreda, građevina, gradska infrastruktura i turizam.

Predsednik GO Grocka, Dragoljub Simonović je tokom Biznis foruma govorio o perspektivama Rusko-srpske saradnje na teritoriji opštine Grocka, i istakao „Naše dve zemlje, Rusija i Srbija, iako su udaljene hiljadama kilometara, neraskidivo povezuju vekovne spone zajedničke vere, istorije, rodoljublja, uvažavanja i poštovanja. Dolazim kao predstavnik Go Grocka kojom rukovodim, ali i kao predstavnik srpskog naroda kao Ruse doživljava i smatra za sebi najbliskiji narod. U duhu odlične saradnje naša dva predsednika, Vladimira Putina i Alčeksandra Vučića, koji jačaju bilateralne, duhovne, kulturne, i vojne veze naše dve zemlje, otvaraju s enove mogućnosti za našu sradnju u sportu, privredi, kulturi, turizmu. Na nama je da prijateljstvo i ljubav naša dva naroda razvijemo u ovim oblastima na svim nivoima, jer za to postoje svi preduslovi, kao i volja naroda. Područje beogradske opštine Grocka je atraktivno za raznovrsna ulaganja, ponajviše u oblasti poljoprivrede i voćarstva, privrede, industrije i turizma.“

Nakon izlaganja, predsedni opštine Groocka Dragoljub Simonović je sa gradonačelnikom grada nauke Koljcovo, Nikolajem Krasnikovim, potpisao i pismo o bratimljenju i uspostavljanju saradnje između grada nauke Koljcovo, Novosibirsk, Rusija, i Gradske opštine Grocka, Beograd, Srbija.

Pismo o bratimljenju navodi da će grad nauke Koljcovo i GO Grocka razvijati međusobnu saradnju, poštovanje i poverenje,  koje imaju za cilj jačanje prijateljskih odnosa između građana oba regiona.

Na forumu su izlagači i govornici bili i predsednik kancelarije predsednika RF u Sibirskom Federalnom okrugu, predstavnici Nobosibirske skupštine, šef srpske delegacije Rajko Baltić, gradonačelnik grada nauke Koljcovo Nikolaj Krasnjikov, kao i generalni direktor izdavačke kuće Konsomolska pravda Novosibirsk, Galina Popova.

Prezentaciju o mogućnostima razvoja međunarodnih odnosa Rusije i Srbije predstavila je direktorka Centra za kulturu Grocka, Zorica Atić, nakon čega je održan rad po sektorima.

U večernjim satima u dvorani novosibirske filharmonije, pred brojnom publikom je održan koncert poznatog srpskog sastava Balkanika. Prisutne su pozdravili ministar kulture Novosibirska i Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu gradske opštine Grocka u ime srpske delegacije. Uspešan nastup srpskih muzičara je izazvao ovacije publike.

Veliki broj medijskih kuća Rusije je propratio navedene događaje, a boravak srpske delegacije je bio u znaku najsrdačnijeg prijema ruskih domaćina. Od samog dočeka na aerodromu gde je delegacija dočekana sa tradicionalnim običajem i posluženjem, pogačom i solju, pa nadalje, domaćini iz Novosibirska su se trudili da se srpska delegacija oseća kao kod svoje kuće.

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka