Dečija radionica pravljenja magneta u obliku ukrajinskog venca

0

U maloj sali SO Grocka, u saradnji sa Ambasadom Umrajine, a u okviru izložbe „Zlatno blago Ukrajine“ održana je radionica pravljenja magneta u obliku ukrajinskog tradicionalnog venca.  Na radionici su učestvovali učenici prvih razreda OŠ „Ilija Garašanin“  iz Grocke, gde su zajedno sa  predsednicom GO Grocka, Živadinkom Avramović i  članom opštinskog Veća zaduženog za obrazovanje Živadinom  Mitrićem  kao  i predstavnicima Ukrajinske abasade i učiteljicama  ukrašavali venčiće ispletene od cvetića.

Jedan od najstarijih ukrajinskih simbola je venčić ispleten od cveća i trava, ukrašen upadljivim trakama. Ukrajinsku devojku teško je zamisliti bez cvetnog ukrasa u kosi. Ali malo ko danas zna da ovo nije samo divan ukras, koji formira estetski izgled mlade Ukrajinke, već jedan važan elemenat koji simbolizuje ukrajinski život.
Za Ukrajince, venac ima svoj posebni značaj, prema njemu su se odnosili s poštovanjem i velikom pažnjom. Ukrajinski devojački venac nije samo ukras, već i snažna amajlija protiv uroka i nečistih sila, a po verovanju  kako bi plašili nečiste sile među cveće venaca upleli bi beli luk, pelin i selen. Takođe, venac je simbol devojačkog devičanstva i čistote. Od davnina venac je bio knjiga duše mlade devojke: na jeziku cveća ona je izražavala svoja osećanja, izražavala svoje duševno stanje i “ pripovedala “ o događajima koji su se dogodili u njenom životu.  Takođe, prema izgledu i bogatstvu venca moglo se odmah razumeti kakav status i poreklo ima devojka.
Tradicija pletenja ukrajinskog venca veoma je stara. Kakav god bio razlog za stvaranje ove živopisne amajlije u osnovi ukrainskog venca je ljubav prema prirodi i poštovanje prema domovini.

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka