Dečija radionica pravljenja cveća

0

U maloj sali Gradske opštine Grocka, danas je održana poslednja radionica pod nazivom “ Radionica pravljenja cveća“  koju je sprovela Ambasada Ukrajine u saradnji sa opštinom Grocka.
Na radionici su učestvovali učenici prvih razreda OŠ „Ilija Garašanin“, iz Grocke, gde su zajedno sa predsednicom GO Grocka, Živadinkom Avramović i članom Veća Zoranom Kostić, kao i predstavnicima Ukrajinske ambasade i učiteljicama pravili nakit u obliku cveća od tkanine.


Po verovanju  ukrajinskog naroda:
U ukrajinsku narodnu nošnju utkana je istorijska sudbina naroda, njegova kultura i tradicija. Nacionalna odeća čuva osobenosti različitih kulturnih epoha, stoga je ona jedan od najvažnijih istorijskih izvora za proučavanje kulturnih odlika ukrajinskog naroda.
Ukrajinska ženska narodna nošnja ima mnogo varijanti u zavisnosti od regionalnih karakteristika. Te varijante ogledaju se u različitom kroju, vezu, dekoru, bojama i nakitu.
Nagrudni nakit, koji je imao ritualne i zaštitne funkcije čuvao je čoveka od uroka i svakakvog zla, nosio se na telu. A ono što su ostavljali preko odeće služilo je kao šareni dodatak tradicionalnoj ukrajinskoj nošnji.
Cvetni elementi odeće oduvek su bili prisutini u ukrajinskoj nošnji, kako su u vezi ili crtežu tkanine, tako i u nakitu. Ženski nakit u obliku cveća od tkanine bio je zanimljiv i živopisan. Njega su stavnjali preko odeće ili ukrašavali kosu.

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka