„Dani trešnje“ u Ritopeku

0

Gradska opština Grocka je 25. maja u naselju Ritopek, svom voćarskom carstvu kraj Dunava, organizovala festival Dani trešnje“ Ritopek, 2019. sa početkom u 12 časova.
GO Grocka, čuvena zelena i voćna opština grada Beograda, nakon višegodišnje pauze obeležava festival “Dani trešnje“ u želji da oživi manifestaciju po kojoj je Ritopek bio poznat u čitavom regionu. Opština Grocka je vekovima čuveni voćarski kraj. Ova voćna beogradska opština kraj Dunava je danas na prvom mestu u Srbiji po proizvodnji trešnje, kajsije i breskve. Zauzima treće mesto kada je u pitanju jabuka, i peto mesto u proizvodnji kruške. Raspolaže odličnim voćarskim i prerađivačkim kapacitetima, kao i uslovima za dalja ulaganja u njihov razvoj.

Antičko ime Ritopeka – Trukornijum je slikovito i sasvim zasluženo. Kada plovite Dunavom, na desnoj obali, odmah posle Vinče, ugledaćete brda u obliku roga (Rimljani bi rekli “horne ”). Od nekadašnja tri uzvišenja, dva i danas dominiraju naseljem a treće je kako legenda kaže skliznulo u reku i formiralo Gročansku adu kraj Grocke. Raspredaju se i legende o tome šta li se sve krije ispod voćnih plantaža. Arheološki predmeti pronađeni u antičkom Trokornijumu, danas su među najznačajnijim eksponatima Narodnog muzeja u Beogradu.

Trešnje iz trešnjara Ritopeka su prepoznatljiv brend Beograda i Srbije, koji je tražen na svim stranama sveta. Starije sorte trešnje su lionska rana, poznatija kao doktorka, zatim burlat, herc, a novije su karmen, seleste, grej star, nju star, bing. Pre same manifestacije za zvanice je organzovana i poseta voćnjaku poljoprivrednika Dušana Milosavljevića gde su i sami učestvovali u berbi ovog čuvenog ritopečkog proizvoda.

Domaćin manifestacije predsednica gradske opštine Grocka, Živadinka Avramović, zahvalila se zvanicama na poseti i samim tim podršci naporima lokalne samouprave da vrati nekadašnji ugled Ritopečana u svetu voćarstva. Manifestaciji su prisustvovali i zamenik predsednice GO Grocka, Rade Ivetić, predsednik Skupštine GO Grocka, Stefan Dilberović, kao i članovi Veća, odbornici, direktori javnih preduzeća, zamenik gradonačelnika, Goran Vesić, državni sekretar Milisav Miličković, sekretar sekretarijata za poljoprivredu Milinko Veličković, predstavica privredne komore, Snežana Zečević, članovi Ruske delegacije iz Novosibirska, prvi sekretar ambasade Ruske federacije, Nikolaj Pomilujko, Švedski ambasador Jan Din Lundin sa suprugom, prvi sekretar ambasade Ukrajine, Natalija Markevič, prvi savetnik Azerbejdžana, Mahir Džafarov, dekan Poljoprivredog fakulteta Dušan Živković i prodekan Rajko Miodragović i mnogi drugi.

Subotnji događaj nije bio samo revijalnog karaktera, postojao je i prodajni deo za sladokusce, ali i onaj takmičarski. Stručni žiri je na osnovu reprezentativnih uzoraka ocenio trešnje i odabrao najbolje i najslađe i nagradio ih prigodnim nagradama. Pobedu je odneo Vlada Stevanović iz Boleča.
Svečano otvaranje manifestacije uveličali su KUD „Stevan Štrbac“ iz Vrčina, KUD „Boleč“, Muzička škola „Nevena Popović“, PU “Lane“ i hor OŠ “Nikola Tesla“ iz Vinče.


Fotografije sa ove manifestacije možete pogledati OVDE.

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka