„Dani evropske baštine“ : PUTUJEMO U ANTIKU da upoznamo Kasnorimsku grobnicu u Brestoviku

0

Tribinski program posvećen Kasnorimskoj grobnici u Brestoviku, spomeniku kulture od velikog značaja za RS, održaće se 23. septembra u 18 časova u skupštinskoj sali Gradske opštine Grocka, u organizaciji Centra za kulturu i GO Grocka, a u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“.

Tribinski program u Grockoj je osmišljen u saradnji sa arheologom Radetom Milićem iz Centra za urbani razvoj u Beogradu, koji će putem video-prezentacije i predavanja predstaviti ovu zanimljivu i vrednu antičku građevinu. Takođe, antropolog Miodrag Simović upoznaće nas sa urbanim legendama i zanimljivostima koje se vezuju za antičke spomenike na našem tlu.
Digitalna rekonstrukcija nekadašnjeg izgleda grobnice, beogradskog mauzoleja s kraja trećeg ili početka četvrtog veka, prikazuje koloritne freske, antičke skulpture, sarkofage i tragove obavljanja paganskog posmrtnog kulta.
U grobnicu je mesec dana posle otkrića ušao osnivač katedre za arheologiju i priznati stručnjak prof. Mihajlo Valtrović. On je načinio detaljan spisak svega što je tom prilikom našao. U grobnici je otkrio ostatke tri zidana sarkofaga, za dve odrasle osobe i jedno dete, zatim delove dve figure genija smrti (tužnih amora koji po rimskom verovanju stoje na granici između našeg sveta i sveta mrtvih) i dva lava koja su čuvala ulaz u grobnici, kao i statuu Rimljanina u prirodnoj veličini… Grobnica, spomenik od velikog značaja, bila mesto gde su sahranjeni pripadnici porodice rimskog velikodostojnika koji je živeo u Singidunumu, a u Brestoviku imao vilu i imanje.

Centar za kulturu i opština Grocka se u ovogodišnju kulturno-turističku manifestaciju „Dani evropske baštine” sa temom „ Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem“ uključuju sadržajnim programima, u skladu sa izuzetnim bogatstvom kulturnog nasleđa u neposrednom okruženju, na teritoriji Opštine.

Svi programi imaju za cilj da posetiocima i sugrađanima, a posebno deci i mladima, predstave raznovrsno i vredno kulturno nasleđe sa kojim živimo – sa osvrtom na važnost poznavanja i čuvanja svoje kulturne baštine.

dani-evropske-bastine-2016grobnica-pretpostavka-da-je-ovakav-izgled-nekada-imala

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka