Dan otvorenih vrata INN Vinča

0

Institut za nuklearne nauke Vinča, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, juče je bio damaćin učenicima iz preko deset škola sa prostora grada Beograda.

Najveći naučni institut, koji je ove godine slavio 70 godina postojanja, objedinjuje istraživanja u oblasti prirodnih, tehničkih i medicinskih nauka. U Institutu za nuklearna istraživanja, ovaj tradicionalni festival nauke, Dan otvorenih vrata se održava već osam godina. Ideja ove manifestacije je da se učenicima koji su talentovani ali i radoznali, na interesantan način, kroz predavanja i eksperimente prikaže primena hemije, biologije, fizike i drugih nauka. Tokom festivala nauke održava se Vinčina naučionica kao i Vinčina letnja scena.

Gosti vinčanskog Instituta bili su srednjoškolci svih uzrasta iz Lazarevca, Mladenovca, Zemunske, Prve, Druge, Pete, Šeste, Devete, Desete i Dvanaeste Beogradske gimnazije. Predvođeni direktorom, Selimirom Radosavljevićem, gosti su bili i učenici Srednju škole u Grockoj, gimnazijalci prirodnog ali i društvenog smera. U grupama od 10 do 15 đaka zajedno sa njihovim profesorima, zakoračili su u svet nauke na jedan jedinstven, magičan, „običnom čoveku“ krajnje neobičan način. S obzorom na broj đaka koji je juče bio u poseti, a na količinu informacija koju svaka od laboratorija na ovom Institutu može da ponudi, svaka od grupa je videla i čula samo delić istraživanja u jučerašnjoj poseti. U laboratorija za radiacionu hemiju i fiziku, đaci su se upoznali sa celim procesom karakterizacije, sinteze i primene jednog fotoluminiscentnog, odnosno svetlećeg materjala. Dr fizičke hemije Vesna Đorđević je kroz prezentaciju objasnila đacima koji od materjala pod ultraljubičastom svetlošću svetle a koji ne, kao i kako ljudsko oko može biti prevareno optičkim iluzijama. Mladi naučnik Marina Zarić, iz laboratorije za molekularnu biologiju i endokrinologiju, održala je predavanja o genskom dopingu,na oduševljenje svih prisutnih ljubitelja sporta. Nakon predavanja u okviru iste laboratorije učenici srednjih škola su saznali nešto više o uticaju zračenja na maligne ćelije. Na samom kraju usledilo je predavanje o proteinima, sintezi i razgradnji kao i o kolagenu koju nam je prezentovala Dr Romana Masnikosa.

Đaci svih škola su se na kraju ovog tročasovnog obilaska okupili u dvorištu Instituta gde su sa oduševljenjem razmenjivali novostečena saznanja.

 

Share.

Leave A Reply

© 2022 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka