Дан отворених врата ИНН Винча

0

Институт за нуклеарне науке Винча, институт од националног значаја за Републику Србију, јуче је био дамаћин ученицима из преко десет школа са простора града Београда.

Највећи научни институт, који је ове године славио 70 година постојања, обједињује истраживања у области природних, техничких и медицинских наука. У Институту за нуклеарна истраживања, овај традиционални фестивал науке, Дан отворених врата се одржава већ осам година. Идеја ове манифестације је да се ученицима који су талентовани али и радознали, на интересантан начин, кроз предавања и експерименте прикаже примена хемије, биологије, физике и других наука. Током фестивала науке одржава се Винчина научионица као и Винчина летња сцена.

Гости винчанског Института били су средњошколци свих узраста из Лазаревца, Младеновца, Земунске, Прве, Друге, Пете, Шесте, Девете, Десете и Дванаесте Београдске гимназије. Предвођени директором, Селимиром Радосављевићем, гости су били и ученици Средњу школе у Гроцкој, гимназијалци природног али и друштвеног смера. У групама од 10 до 15 ђака заједно са њиховим професорима, закорачили су у свет науке на један јединствен, магичан, „обичном човеку“ крајње необичан начин. С обзором на број ђака који је јуче био у посети, а на количину информација коју свака од лабораторија на овом Институту може да понуди, свака од група је видела и чула само делић истраживања у јучерашњој посети. У лабораторија за радиациону хемију и физику, ђаци су се упознали са целим процесом карактеризације, синтезе и примене једног фотолуминисцентног, односно светлећег матерјала. Др физичке хемије Весна Ђорђевић је кроз презентацију објаснила ђацима који од матерјала под ултраљубичастом светлошћу светле а који не, као и како људско око може бити преварено оптичким илузијама. Млади научник Марина Зарић, из лабораторије за молекуларну биологију и ендокринологију, одржала је предавања о генском допингу,на одушевљење свих присутних љубитеља спорта. Након предавања у оквиру исте лабораторије ученици средњих школа су сазнали нешто више о утицају зрачења на малигне ћелије. На самом крају уследило је предавање о протеинима, синтези и разградњи као и о колагену коју нам је презентовала Др Романа Масникоса.

Ђаци свих школа су се на крају овог трочасовног обиласка окупили у дворишту Института где су са одушевљењем размењивали новостечена сазнања.

 

Share.

Leave A Reply

© 2017 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка