Чика Раца – историја „Дунавца“

0

У складу са духом новог времена обнове традиционалних вредности, жеља и настојање челних људи општине Гроцка је да се удахне нови живот, нова енергија и старим фудбалским клубовима. Увелико се ради на обнови клупских просторија и терена спортских клубова у Калудјерици, Умчарима и Заклопачи. „Дунавац“ је један од некада врло популарних фудбалских клубова, који има и свој стадион, а уз чију је спортску епопеју везано име чувеног Грочанина – Чика Раце.
„Грочанске новине“ из давне 1971. године донеле су причу о тада већ седамдесетогодишњем крепком грочанском берберину, који је са сетом испричао како је све почело:
– „Дунавац“ је основан 1931. године. Прве утакмице су се играле у Смедереву, нешто као квалификационе. Био је то почетак новог фудбалског спорта. Ја сам се укључио неколико месеци после оснивања, и то случајнo.. У то време није било свлачионице; играчи дошли блатњави и прљави, перу се онако јавно поред чесме, а мени их би жао, па им рекох – од данас ћу ја да издајем опрему, свлачионица ће бити у мојој радњи, економат, архива – све нека буде код мене…
Од тада је свој живот грочанска легенда, Чика Раца, везао за фудбалски клуб, са чијим се играчима и навијачима радовао, каткад туговао, али је свакако постао – жива историја „Дунавца“.
Тако је било до Другог светског рата, а за време рата, присећао се Чика Раца, одигране су свега 2-3 утакмице. Спортска опрема и архива клуба пренете су из радње у његову кућу, а после рата „Дунавац“ је обновљен. Елан новог послератног доба био је подстицај да се све може, чак и кад не постоје – праве фудбалске ципеле! Чика Раца је купио за играче обичне цокуле, а Чика Андра, обућар, стављао је на њих кожне крампоне, те су, присећао се тада за „Грочанске новине“, у њима играли готово две године!
Године 1950. направљена је барака у којој су се играчи пресвлачили, оградјено је игралиште, а 1959. године, када је зграда клуба саградјена, у њу је пренет само економат. Све друго је и даље остало у чика Рациној радњи…
У част 50- годишњице Београдског фудбалског Савеза, те давне 1971. године, популарни Чика Раца, добио је Златну плакету за пропагирање фудбалског спорта у Гроцкој… Новински ступци пренели су тада да Чика Раца, иако је престао да се најактивније бави радом у „Дунавцу“, сваке недеље, када играју његови љубимци, иде на игралиште. Говорио је да је игралиште „Дунавца“ – његов други дом…
Нама, неким новим генерацијама, није остао податак, барем не у новинама, како је било право име овог човека, који је свим својим срцем, добротом и умећем, коначно и својим пословним простором, био својеврсна колевка „Дунавца“.

Share.

Leave A Reply

© 2017 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка