Centar za kulturu Grocka X „Muzička bašta“ i „Dani evropske baštine“ 2023. Ansambl JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA, Poljska Rančićeva kuća / 22. septembar u 19.30h / ulaz slobodan

0

 Ansambl JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA iz Poljske nastupiće u petak, 22. septembra u 19.30 časova na letnjoj sceni bajkolike Rančićeve kuće, u okviru jubilarne desete „Muzičke bašte“ Centra za kulturu, tokom  manifestacije „Dani evropske baštine – Živo nasleđe“, i u saradnji sa festivalom  Todo Mundo / Udruženje Ring Ring.

Jedinstveni stil grupe muzičara „Januš Prušinovski Kompanjija“ ogleda se u pronalaženju novih načina interpretacije muzike iz centralne Poljske, približavajući melodije mazurke ljudima ovog doba – pevane, svirane i improvizovane uživo.

Grupa je nastupala u Evropi, Aziji, Kanadi, SAD, dok je ovo njihovo premijerno gostovanje u Srbiji!

JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA je istaknuta grupa muzičara koji nastavljaju tradiciju narodne muzike i igara središnje Poljske, dajući joj lični pečat u procesu razvijanja izvođačke tehnike i stila.

Istovremeno, „Januš Prušinovski Kompanjija“ ansambl je svojevrsni avangardni bend sopstvenog, karakterističnog zvuka i jezika improvizacije, kombinujući muziku i ples, arhaično i moderno, seoske melodije i naznake Šopenovog rubata, ljubav prema improvizaciji bliskoj džezu i izražajnost rok muzike.

Mazurka (polj. mazurek) je poljska narodna igra živog tempa u 3/4 taktu. Kao igra parova mazurka je iz naroda ušla i u plesne dvorane i u 19. veku postala popularna u mnogim evropskim zemljama. U umetničku muziku ulazi u 18. veku i postaje širom sveta poznata po klavirskim mazurkama Frederika Šopena. Otud je i himna Poljske – mazurka

Jubilarni muzički program 10. „Muzička bašta“ ustanove tokom 2023. godine nastavlja sa profilisanim konceptom koji publici donosi žanrovsku raznovrsnost, generacijske i stilske razlike među muzičarima, autorski pristup i multikulturalnost – kao najvažnije odlike programa. U programu učestvuju gosti iz zemlje i regiona, a publici se kao vid muzičke edukacije i popularizacije umetničke muzike, predstavlja muzika različitih žanrova, nedovoljno zastupljena u medijskom i javnom prostoru, sa akcentom na autentičnom, etno i autorskom izrazu.

Rančićeva kuća u Grockoj u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, spomenik je kulture od velikog značaja za našu zemlju i autentični varoški dom s početka 19. veka i beleži više od dva veka trajanja. Građena od materijala sa podneblja bez ijednog eksera, širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide, dragocen je primerak očuvanog narodnog neimarstva i varoškog doma Srbije. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i negovanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Ulaz je slobodan. Dobro došli!

* Nastup ansambla JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA realizuje se podrškom Sounds of Europe Evropske Unije, Adam Mickiewicz Institute, Ministarstva kulture i Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu.

Share.

Leave A Reply

© 2024 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka