Centar za kulturu Grocka „Dani evropske baštine – Živo nasleđe“ 2023. DIVAN-TRIBINA ,,BEOGRAD NA TOČKOVIMA: PRAŠINA I GLAMUR“ SA SMILjANOM POPOV ,,BEOGRAD ZA POČETNIKE“ Rančićeva kuća / 23. septembar 13h / ulaz slobodan

0

Dobro nam došli u bajkoliku Rančićevu kuću na piknik druženje i DIVAN-TRIBINU „BEOGRAD NA TOČKOVIMA: PRAŠINA I GLAMUR“ Smiljane Popov Beograd za početnike“ sa urednicima grupe „Bio jednom jedan Beograd“, u subotu 23. septembra od 13 časova.

Moderatorka i domaćica tribine Smiljana Popov, novinarka i autorka popularnog TV serijala „Beograd za početnike“ i zaljubljenici, kolekcionari i poznavaoci Beograda Branka Nakaniši, Jelena Janić Ljubisavljević,  Zoran Živković i Dragoljub Gajić, deo uredničkog tima grupe Bio jednom jedan Beograd, divaniće o društvenoj, zabavnoj, privatnoj istoriji srpske prestonice: kako se Nj.V. Automobil uvezao u živote Beograđana, o žurevima, balovima „Auto kluba“, mondenskim šeširima, rukavicama, vetru u kosi, glamuru i prašini beogradskih puteva i kaldrma…

Program obuhvata edukativnu divan-tribinu u piknik ambijentu negovane bašte, sa moderatorskim vođenjem Smiljane Popov i gostima – autorima izložbe „Beograd na točkovima“, uz slasnu prezentaciju dokumentacije sa aktuelne izložbe u galeriji Rančićeve kuće, a potom i autorsko vođenje izložbom „Bio jednom jedan Beograd – Beograd na točkovima“ u Rančićevoj kući.

U događaju učestvuje i nezaobilazni Oldtajmer klub Beograd, sa predstavljanjem vremešnih četvorotočkaša u čarobnom ambijentu Rančićeve kuće.

„BEOGRAD NA TOČKOVIMA – Prašina i glamur“, izložba dokumentarnih fotografija grupe autora „Bio jednom jedan Beograd“ u galeriji Rančićeve kuće predstavlja i u fokus stavlja nepoznate dokumentarne fotografije starog Beograda koje svedoče o dinamičnom kulturno-istorijskom razvoju prestonice u međuratnom periodu, iz doba Kraljevine Jugoslavije. Fotografije potiču iz privatnih kolekcija i porodičnih albuma, te je koncept izložbe zasnovan na do sada nepoznatom fotografskom materijalu, arhiviranom u privatnim albumima… Urednici grupe „Bio jednom jedan Beograd“ i autori izložbe su  Branka Nakaniši, Sofija Mrišuk, Jelena Janić Ljubisavljević, Željko Vuk, Zoran Živković, Dragoljub Gajić.

Vanvremenska Rančićeva kuća u Grockoj u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, spomenik je kulture od velikog značaja za našu zemlju i autentični varoški dom s početka 19. veka i beleži više od dva veka trajanja. Građena od materijala sa podneblja bez ijednog eksera, širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide, dragocen je primerak očuvanog narodnog neimarstva i varoškog doma Srbije. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i negovanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Divan-tribina „Beograd za početnike“ – „BEOGRAD NA TOČKOVIMA: PRAŠINA I GLAMUR“ organizuje se u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“. Organizator događaja je Centar za kulturu Grocka – ustanova kulture Opštine Grocka.

Ulaz je slobodan.

 

Dođite nam na jedan lepi teferič, da se izdivanimo, da se o našemu Beogradu slatko izrazgovaramo…!

Share.

Leave A Reply

© 2024 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka