Bratimljenje opštine Grocka sa gradom nauke Kocljovo u Novosibirsku

0

Predsednik Gradske opštine Grocka Dragoljub Simonović je 23. novembra, tokom radne posete Novosibirsku, sa gradonačelnikom grada nauke Koljcovo iz Novosibirska Nikolajem Krasnikovim, sklopio i potpisao pismo o namerama, bratimljenju i uspostavljanju saradnje između grada nauke Koljcovo (Novosibirsk, Rusija) i Gradske opštine Grocka (Beograd, Srbija).

Koljcovo je administrativni i teritorijalni deo Novosibirska koji je proglašen za jedan od najvažnijih naučnih centara u zemlji. Bavi se naukom, obrazovanjem, farmaceutikom, medicinom, mikrobiologijom… Grad nauke u Novosibirsku posluje, razvija se i raste pod devizom da „život čine inovacije“.

Pismo o namerama je potpisano u okviru Biznis–foruma u Novosibirsku, a potom je srpska delegacija 24. novembra posetila grad nauke kako bi se upoznala sa životom i radom ovog izuzetnog grada i obišla laboratorije, naučne centre, sportsko-rekreativni sektor… Delegacija se upoznala sa predstavnicima i radom nekoliko kompanija koje rade i istražuju u okviru grada nauke, a posluju sa klijentima širom sveta.

Sam Novosibirsk je dinamična i prosperitetna prestonica Sibira – nazivaju je i mozgom Sibira. Ovaj mladi grad predstavlja koncentraciju ruske nauke. Najveći je grad u Sibiru i administrativni je centar Novosibirske oblasti i Sibirskog federalnog okruga. Novosibirsk je treći grad po veličini u Rusiji, iza Moskve i Sankt Peterburga.

Za kratko vreme postao je jedan od glavnih centara sovjetskog industrijskog razvoja.

Novosibirsk je veliki industrijski centar. Prema televizijskoj stanici RBC Novosibirsk se 2008. godine našao na trećem mestu na listi gradova najatraktivnijih za poslovanje u Rusiji.
Sedište brojnih velikih ruskih kompanija nalazi se upravo u Novosibirsku.

Industrijski kompleks sastoji se od 214 velikih i srednje velikih industrijskih preduzeća. Oni proizvode više od dve trećine ukupne industrijske proizvodnje Novosibirskog regiona. Vodeće industrije su avioindustrija, nuklearno gorivo, turbo- i hidroelektrični generatori, tekstilne i poljoprivredne mašine, proizvodnja elektronskih komponenti i uređaja, metalurgija i metaloprerada.

Veliki broj medijskih kuća Rusije je propratio posetu srpske delegacije i navedene događaje, a boravak srpske delegacije je u Novosibirsku i gradu nauke Kocljovo bio u znaku najsrdačnijeg prijema od strane ruskih domaćina.

Gradska opština Grocka očekuje uzvratnu posetu privrednika i predstavnika kompanija iz Rusije u decembru mesecu tekuće, kao i u maju naredne godine.

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka