Bratimile se dve najveće škole iz Srpske i Srbije

0

Saradnja Srbije i Republike Srpske potvrđena je još jednim lepim činom i to u oblasti obrazovanja, a reč je o bratimljenju Osnovne škole „Branko Radičević“ Banja Luka i Osnovne škole „Nikola Tesla“ Vinča, Grocka – Beograd.

Među predstavnicima naše delegacije koju je primila ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, osim nastavnika i učenika škole, bili su i državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Dušan Kićović i predsednik Skupštine GO Grocka Stefan Dilberović.

Reč je o dve škole sa najvećim brojem učenika u Srpskoj odnosno Srbiji. Povelju o saradnji i bratimljenju potpisali su rukovodioci ovih ustanova – vršilac dužnosti direktora Osnovne škole „Branko Radičević“ Nataša Zrnić i direktor Osnovne škole „Nikola Tesla“ iz Vinče Dragoljub Gačić u prisustvu savetnika ministra prosvete i kulture Republike Srpske Branke Topić-Pavković i načelnika Odeljenja za osnovno obrazovanje i vaspitanje Gordane Dukić.

Savetnica ministra Branka Topić-Pavković istakla je značaj ovog čina koji predstavlja jače povezivanje dve škole, snaženje njihove saradnje u smislu unapređenja nastavnog procesa, ali i buduće razmene nastavnika i učenika te uopšte jačanja bratskog odnosa našeg naroda koji živi sa obe strane reke Drine.

„Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske daje punu podršku ovom vidu jačanja veza između dve škole, kao i svim drugim aktivnostima koje vode ka unapređenju kvaliteta obrazovanja. Samo bratimljenje dve škole svakako će ojačati njihovu saradnju u oblasti razmene iskustava, razmene nastavnika i učenika, kao i drugih inicijativa u smislu inovativnih načina, oblika i metoda rada u nastavno-obrazovnom procesu“, rekla je savetnik Branka Topić-Pavković.

Ona je naglasila da je osnovni cilj bratimljenja škola da se podstiče edukativna i nastavna saradnja škola sa područja Republike Srpske i Republike Srbije.

  • Jačanje saradnje dve najbrojnije škole

Vršilac dužnosti direktora Osnovne škole „Branko Radičević“ Nataša Zrnić izrazila je zadovoljstvo zbog bratimljenja i jačanja saradnje dve najbrojnije škole u Republici Srpskoj i Republici Srbiji, naglasivši da banjolučka Osnovna škola „Branko Radičević“ broji 1.814 učenika, dok Osnovna škola „Nikola Tesla“ iz Vinče broji 2.400 učenika.

„Cilj potpisivanja povelje je unapređenje saradnje i odnosa između dve škole, ali i snaženje odnosa između Republike Srpske i Srbije te očuvanje zajedničkih istorijskih i kulturnih vrednosti srpskog naroda“, istakla je Zrnićeva.

Prema njenim rečima, ovo je jedan od načina i da učenici spoznaju vrednost jedinstva našeg naroda, čijim se jačanjem jača i njegova budućnost.

Direktor Osnovne škole „Nikola Tesla“ iz Vinče Dragoljub Gačić izrazio je posebno zadovoljstvo zbog potpisivanja povelje i prilike da dve škole unaprede saradnju, a time dodatno osnaže i saradnju dva ministarstva – Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, koji su to i inicirali.

On je izrazio veru da će dvodnevnu posetu banjolučkoj školi i Banjoj Luci, zajedno sa nastavnicima i učenicima škole iz Vinče, iskoristiti kao uvod za priču i saradnju koja će biti dugotrajna.

U okviru svečanosti potpisivanja Povelje o saradnji o bratimljenju dve škole izveden je prigodan umetnički program koji su pripremili domaćini, učenici i nastavnici Osnovne škole „Branko Radičević“.

 

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka