Bogojavljensko plivanje za Časni krst 2019

0

Baš kao i prethodnih godina i ove godine je širom Srbije organizovano Bogojavljensko plivanje za Časni krst. Tako je bilo i na Dunavskom keju u Grockoj, gde se prijavilo preko pedeset plivača. Među njima, bila je jedna hrabra devojka Jovana Grković, kao i desetogodišnji Marko. Do Časnog krsta prvi je doplivao Uroš Vasović iz Leštana.

Zlatni krst Urošu je uručio predsednik opštine Dragoljub Simonović koji je pobednik predao najmlađem ovogodišnjem plivaču desetogodišnjem Marku Antiću iz Kaluđerice.

Plivanju je prethodila svečana litija koja je krenula iz porte hrama Sv. Trojice u Grockoj.

A, pred samo skakanje u ledeni Dunav, naša proslavljena glumica Ivana Žigon uveličala je Bogojavljenje pesmama o Kosovu i Metohiji sa „Kosovskim božurima“ čija je gromoglasnost (sa zvučnika) mamila suze kod pojedinih gledalaca.

Da su građani Grocke i ceo organizacioni Odbor ponosni na ovu manifestaciju koja je već sedmu godinu sve masovnija i poprima tradicionalni karakter, potvrdila je masa ljudi, koja se s nestrpljenjem tiskala tik uz Dunav, ne bi li propratila hrabre plivače.

Plivanje u ledenom Dunavu u Grockoj ostalo je zapamćeno po najlepšim slikama i utiscima, kako po pitanju učesnika, organizacije događaja i same lepote našeg Dunavskog keja, tako i ukupnih dešavanja u danu koji se na sličan način obeležava na više mesta u Srbiji, rekao nam je iz organizacije Miroljub Radojević Trale.

Sveštenstvo Hrama Svete Trojice i organizacioni odbor, uz podršku glavnog pokrovitelja GO Grocka i sponzora, darivali su svakog plivača bade – mantilom i peškirom, ikonom, zahvalnicom, kalendarom, majicom, krstićem, šalom i zajedničkom fotografijom. Pobednik je darivan još i zlatnim krstom od 3,3 grama, koji tradicionalno daruju gročanske zlatare ”Mijić” i ”Koak”, zatim drvenim krstom, plaštom, cvetnim vencem i velikim crvenim peškirom. Na vodi u čamcima, bili su i Predrag Janković Zmaj i članovi Nautičkog kluba ”Dunavac” iz Grocke.

Za sve učesnike i sponzore, nakon plivanja organizovan je ručak u svečanoj sali Snežana u Grockoj, gde je na meniju bio čuveni lovački gulaš, uz prigodan muzički program .

Nađa A. Keleris

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka