Богојављенско пливање за Часни крст 2019

0

Баш као и претходних година и ове године је широм Србије организовано Богојављенско пливање за Часни крст. Тако је било и на Дунавском кеју у Гроцкој, где се пријавило преко педесет пливача. Међу њима, била је једна храбра девојка Јована Грковић, као и десетогодишњи Марко. До Часног крста први је допливао Урош Васовић из Лештана.

Златни крст Урошу је уручио председник општине Драгољуб Симоновић који је победник предао најмлађем овогодишњем пливачу десетогодишњем Марку Антићу из Калуђерице.

Пливању је претходила свечана литија која је кренула из порте храма Св. Тројице у Гроцкој.

А, пред само скакање у ледени Дунав, наша прослављена глумица Ивана Жигон увеличала је Богојављење песмама о Косову и Метохији са „Косовским божурима“ чија је громогласност (са звучника) мамила сузе код појединих гледалаца.

Да су грађани Гроцке и цео организациони Одбор поносни на ову манифестацију која је већ седму годину све масовнија и поприма традиционални карактер, потврдила је маса људи, која се с нестрпљењем тискала тик уз Дунав, не би ли пропратила храбре пливаче.

Пливање у леденом Дунаву у Гроцкој остало је запамћено по најлепшим сликама и утисцима, како по питању учесника, организације догађаја и саме лепоте нашег Дунавског кеја, тако и укупних дешавања у дану који се на сличан начин обележава на више места у Србији, рекао нам је из организације Мирољуб Радојевић Трале.

Свештенство Храма Свете Тројице и организациони одбор, уз подршку главног покровитеља ГО Гроцка и спонзора, даривали су сваког пливача баде – мантилом и пешкиром, иконом, захвалницом, календаром, мајицом, крстићем, шалом и заједничком фотографијом. Победник је дариван још и златним крстом од 3,3 грама, који традиционално дарују грочанске златаре ”Мијић” и ”Коак”, затим дрвеним крстом, плаштом, цветним венцем и великим црвеним пешкиром. На води у чамцима, били су и Предраг Јанковић Змај и чланови Наутичког клуба ”Дунавац” из Гроцке.

За све учеснике и спонзоре, након пливања организован је ручак у свечаној сали Снежана у Гроцкој, где је на менију био чувени ловачки гулаш, уз пригодан музички програм .

Нађа А. Келерис

Share.

Leave A Reply

© 2017 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка