Akcija „Da se razumemo“

0

10. decembar obeležava se kao Međunarodni dan ljudskih prava. Dani koji slede su dani u kojima naše okruženje činimo dostupnije i prihvatljivije drugima. Obraćanje paženje i osluškivanje potreba drugih, naših bližnjih, ljudi oko nas jeste glavni motivacioni kodeks u aktivnostima koje nam predstoje.

Tim povodom Gradska opština Grocka je prva opština koja u saradnji sa firmom „Talking hands“ odlučila da organizuje obuku savladavanja znakovnog jezika za određeni broj zaposlenih u opštinskoj upravi, javnim ustanovama i javnim preduzećima na teritoriji naše opštine. Smisao ove akcije je stvoriti društvo u kome su korisnici znakovnog jezika aktivni i ravnopravni građani koji mogu da iskažu svoje potencijale i čija se ljudska prava u potpunosti poštuju.
Nakon završene edukacije zaposleni će biti obučeni da komuniciraju sa gluvim i nagluvim osobama.

Svakodnevni život gluvih i nagluvih osoba pun je prepreka ne samo zbog činjenice da oni nečuju već zbog toga što ih čujući ne razumeju. Kako bi se oni uključili u društvo imali jednake mogućnosti potrebno je da se društvo edukuje.

U razgovoru sa jednom od osnivača preduzeća za pružanje usluga, edukacije i prevođenja sa i na znakovni jezik „Talking hands“ d.o.o. Beograd saznali smo da je Gradska opština Grocka prva opština koja će organizovati školu znakovnog jezika. Obuka koju organizuje opština Grocka za svoje zaposlene veliki je korak lokalne samouprave u prepoznavanju potreba osoba sa invaliditetom i podrška njihovoj inkluziji u lokalnoj sredini. Škola je otvorena za sve zainteresovane građane koji u svakodnevnom životu imaju priliku da se susreću sa gluvim i nagluvim osobama, a poznavanje srpskog znakovnog jezika bi im značajno olakšalo komunikaciju.

Obuka će se organizovati u prostorijama Osnovne škole „Ilija Garašanin“ u Grockoj i svi zainteresovani građani koji žele da prođu ovaj vid edukacije mogu se javiti koordinatoru Interresorne komisije Ivanu Kosti za više informacija (066/8062-227 e-mail ivankosta@open.telekom.rs).

– Svako od nas je nekada u svom životu bio u situaciji u kakvoj su osobe sa invaliditetom tom celog svog života. Svet je danas jedno kompleksno mesto i upravo je onakav kakvim ga mi stvaramo. Upravo u okviru svesti o različitostima i jedistvu svakog od nas u tim našim različitostima pokrenuta je široka akcija inkluzacije našeg okruženja. Spajanje svih odgovornih institucija sa teritorije naše opštine pokrenuta je mobilizacija kadrova koji će proći obuku za uspešno i adekvatno korišćenje znakovnog srpskog jezika na teritoriji naše opštine. – rekao je koordinator Ivan Kosta.

– Opština Grocka je rado prihvatila učešće u realizaciji ove akcije. Smatram da je jako važno da svaka ustanova ima osobu koja je obučena za komunikaciju sa ljudima sa invaliditetom. – izjavio je član opštinskog veća za obrazovanje i socijalna pitanja Živadin Mitrić.

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka