Agro Media odgovara na pitanje – Gde se nalazi SRPSKA voćna KALIFORNIJA 🍒

0

Voćna Grocka ili „srpska Kalifornija“, kako joj u proteklom veku tepaju, vekovima unazad daje savršene uslove za uzgoj voća.
Zbog svog plodnog zemljišta duž međunarodne reke Dunav, zatalasanog terena i odgovarajuće klime, Grocka je odavno nadaleko čuven voćarski kraj.

– Moderno voćarstvo Srbije je otpočelo upravo u Grockoj, i to početkom 20. veka (1908. godine), kada dr Jovan Jovanović na više od 60 hektara sadi zasade trešnje, sa 7.000 sadnica dopremljenih brodovima iz Nemačke i Francuske, kaže istoričarka umetnosti Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka.

Uspomenu na ovog velikog čoveka i prvog voćara sačuvala je gročansko-francuska trešnja, koja je po njemu ponela popularno ime „doktorka“.

Od tada pa sve do danas, nekadašnja ratarska i vinogradarska Grocka je zelena i „voćna Grocka“ – poznata po svom slasnom konzumnom voću.

A čak 90% svih poljoprivrednih proizvođača bavi se uzgojom različitih kultura voća, dok se njih svega 10% bavi uzgojom povrtarskih kultura.
Grocka je opština koja zauzima zavidno prvo mestu u zemlji po proizvodnji kajsije, breskve i trešnje, treće mesto po proizvodnji jabuke, i peto mesto po proizvodnji kruške. Vredan pažnje je i podatak da opština Grocka zauzima prvo mesto u čitavoj Srbiji po ukupnoj površini zemlje pod plantaškim voćnjacima.

Na teritoriji opštine, tradicionalno je velika zastupljenost i gajenja vinove loze, koju su ovde gajili još stari Rimljani, a kojoj odgovaraju sunčane padine Grocke. Vinogradi se tržišno ponajviše gaje za dobijanje stonog grožđa, dakle za ishranu, ali i za proizvodnju organskog vina…

Otud se na grbu opštine ponosno nalazi grozd, simbolišući vinogradarstvo ovog kraja.
Prilog je sniman u legendarnom restoranu „Vinogradi“, nekadašnjem protokolarnom mestu edž Yu, čije okruženje lepotom krajolika i zasadima vinove loze svedoči o vekovnim vrednostima lokalnog područja, koje danas predstavlja Opština Grocka.

 

Video pogledajte OVDE

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka